Forældre truer børnenes trivsel

Forældre truer børnenes trivsel

image title: 
Foto: Wavebreak Media Ltd/123rf.com
I en ny undersøgelse, foretaget for Psykiatrifonden, angiver halvdelen af forældre med børn i alderen 0-18 år, at de ikke foretager sig noget sammen med deres børn dagligt.
 
20 procent angiver, at de laver noget med børneflokken et par gange om ugen, 14 procent én gang om ugen, mens de resterende 15 procent angiver, at de tilbringer tid med børnene månedligt eller sjældnere.

De nye tal er ifølge børnepsykolog i Psykiatrifonden, Charlotte Diamant, et stort problem:

”Det er uhyggelige tal. I efteråret viste en omfattende analyse, at der er gang i en alarmerende negativ udvikling i børn og unges trivsel, og for mig er der ingen tvivl om, at det i høj grad hænger sammen med, at forældre ikke bruger tid sammen med deres børn,” siger hun til Politiken med henvisning til rapporten ’Børn og Unges mentale sundhed’ fra Vidensråd for Forebyggelse.

Statens Institut for Folkesundhed offentliggjorde i forgårs en undersøgelse baseret på 4.500 skoleelevers trivsel, og her kom det blandt andet frem, at kun omkring en femtedel af de 15-årige angiver, at de har en høj livstilfredshed. Det kan ifølge Charlotte Diamant skyldes manglende opmærksomhed fra forældre.

”Som barn er det afgørende for trivslen, at man føler sig valgt til, elsket og set af sine forældre. Men halvdelen af alle danske forældre har tilsyneladende så travlt med andre ting, at de vælger tid med børnene fra. Det kan få alvorlige konsekvenser for børnenes selvværd og generelle trivsel,” understreger hun.

Professor Jan Kampmann, der forsker i børn, unge og familieliv på RUC, mener, at den manglende kvalitetstid med familien blandt andet skyldes de elektroniske mediers indtog.

”Udviklingen er især drevet af forskellige elektroniske medier, som fylder i hjemmene. Der er ofte flere fjernsyn, og selv helt små børn har deres egen iPad. De tider, hvor hele familien samledes om en udsendelse på DR 1, er ovre. Nu opholder man sig helst i hver sit rum, så lydene fra de forskellige maskiner ikke overdøver hinanden.”

Hvor ofte laver du noget med dine børn?

Politiken
 
Tags: