Forældrestraf: Nej til børn uden vacciner

Forældrestraf: Nej til børn uden vacciner

image title: 
Foto: Kasia Bialasiewicz/123RF
Hvis forældre fortsætter tendensen med at fravælge vaccinationer til deres børn, bør det overvejes, om børnene skal nægtes adgang til institutioner som en straf til forældrene. Det siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til DR.
 
Den internationale sunhedsorganisation WHO anbefaler, at mindst 95 procent skal vaccineres for at undgå epidemier. Men i Danmark bliver kun 86 procent af børn vaccineret, og det er et alvorligt problem, siger sunhedsordføreren:
 
“Det er et stort problem for de børn som er syge og ikke kan vaccineres, og det er et problem for de, som ikke er vaccineret gennem de seneste år.”
 
Hvis ikke det lykkedes at overtale forældrene til frivilligt at få vaccineret deres børn, er han klar til at indføre et nyt tiltag:
 
“Hvis vi ikke når op på 95 procent, så bliver vi nødt til, som andre lande, at tænke på mere hårdhændede midler. Det kan være, at forældre ikke kan få deres børn i daginstitution, hvis ikke deres børn er vaccinerede,” siger Flemming Møller Mortensen til DR Nordjylland.
 
LÆS OGSÅ: Vaccine-debatten fortsætter: Forældre sætter børns liv i fare
 
Professor i etik ved Roskilde Universitet, Thomas Søbirk Petersen, mener, at en sidste udvej kan være at tvangsfjerne børnene i en kortere periode, hvis forældre ikke lader dem vaccinere.
 
“Vi må prøve alle de værktøjer vi har i kassen, for det er et virkeligt alvorligt problem, at vi ikke lader vores børn vaccinere,” siger han.
 
I Australien overvejer man kontroversielle metoder, for at tvinge forældrene til handling. De har i frygt for en mæslingeepidemi foreslået, at forældrene skal trækkes i børnepenge og skat.
 
Polen er gået så langt, at de har fået indført bødestraf.
 
Flemming Møller Mortensen (S) tror dog ikke, at det er de rigtige løsninger for Danmark.
 
“Det er fuldstændig urealistisk at tro, at nogen holder et barn, mens der står to skrigende forældre ved siden af, som ikke ønsker deres barn vaccineret. Det kan ikke ske i Danmark,” siger han.
 
Han vil derfor hellere igangsætte en oplysningskampagne, som har til formål at få forældre til at forstå og indse den risiko, de udsætter deres eget og andres børn for, ved ikke at vaccinere mod mæslinger.
 
Hvad er din holdning til forældre, som ikke vaccinere deres børn?

 
Metroxpress

Tags: 
Nøgleord: 
Se debatter