Forsikringsselskaber vil genteste dig

Forsikringsselskaber vil genteste dig

image title: 
Foto: Yuriy Klochan
Flere og flere danskere får foretaget en gentest for at finde ud af, om der er nogle arvelige sygdomme i familien som for eksempel kræft, diabetes eller Alzheimers.
 
Resultaterne på disse gentests er guld værd for forsikringsselskaberne, når de skal fastsætte størrelsen på præmier og godkende eller afvise nye kunder.
 
Brancheorganisationen Forsikring og Pension foreslår derfor nu, at forsikringsselskaberne får adgang til disse personlige oplysninger om danskerne.
 
Forsikringsaftaleloven forhindrer dog forsikringsselskaberne i at få oplysninger om kundernes gener. Det vil organisationen nu gøre op med, og de vil derfor nu forsøge at overbevise Justitsministeriet om en lempelse af loven.
 
 “Det vigtige for os, når vi taler høje forsikringer, er, at vi har den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Hvis du har fået taget en gentest, der viser stor risiko for, at du får en livstruende sygdom, kan det af gode grunde påvirke din efterspørgsel efter forsikring,” udtaler underdirektør for Forsikring og Pension, Anne Seiersen, til Politiken.
 
Ét af argumenterne for en lempelse lyder på, at manglende adgang til gentest resulterer i en “risiko for spekulation mod forsikringsselskaberne” fordi borgere med høj risiko for arvelige sygdomme kan tegne en forsikring på præcis samme vilkår som alle andre.
 
Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at informationer om arvemateriale har noget at gøre hos forsikringsselskaberne.
 
“Der er så mange usikkerheder omkring de oplysninger, at de ikke er udtryk for den reelle risiko,” siger seniorjurist Mads Mølgaard Braüner.
 
Hvad er din holdning til forslaget? Skal forsikringsselskaberne have oplysninger om arvelige sygdomme i din familie?
 
Politiken

Tags: