Forsker advarer: Disse p-piller øger risiko for blodprop

Forsker advarer: Disse p-piller øger risiko for blodprop

image title: 
Foto: Anke Goodwin/123rf
De to nyeste generationer af p-piller fordobler risikoen for at få en blodprop i benene eller lungerne sammenlignet med de to foregående generationer, de såkaldte 1. og 2. generationspiller. Det fremgår af et stort, nyt forskningsprojekt, der netop er blevet offentliggjort i British Medical Journal.

Dr. med., Øjvind Lidegaard fra Gynækologisk afdeling på Rigshospitalet, har tidligere lavet en lignende undersøgelse med samme konklusion. Med opbakning fra den nye, britiske undersøgelse advarer han nu de cirka 80.000 danske kvinder, der stadig tager de farlige p-piller, mod at bruge dem.

LÆS OGSÅ: Medicin til dødsdømte koster kassen

”Der er ikke så meget diskutere længere. De nye p-piller er farligere, og vi skal nu fokusere på at rådgive kvinderne,” siger Øjvind Lidegaard til Jyllands-Posten.

Hvis man ikke tager p-piller er risikoen for blodpropper 1 per 10.000 blandt 20-årige kvinder. For kvinder på 1. eller 2. generationspiller er den 3 per 10.000, mens den er 6 per 10.000 for kvinder på de nyeste p-piller.

Risikoen for at få en blodprop afhænger også af kvindernes alder, fastslår forskerne. 30-årige kvinder har tre gange større risiko for blodpropper sammenlignet med 20-årige, mens risikoen for 40-årige er fem gange så stor som for 20-årige.

Vil den øgede risiko få dig til at skifte p-piller eller helt droppe denne præventionsform?

MX
Tags: