Forskning: Dit madpakkepapir og regntøj er giftigt

Forskning: Dit madpakkepapir og regntøj er giftigt

Sponsoreret indhold

”Først troede jeg ikke på det, for normalt finder vi halvanden eller to gange større risiko, men 16 er meget mere end vi forventede,” udtaler Tina Kold Jensen, forskningsleder hos børnekohorten og professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

De to stoffer er såkaldte perflourerede, overflade aktive stoffer, kemikalier, og bruges til at sikre at mademballage og stof bliver vand- og fedtafvisende. Kemikalierne kan findes på dit regntøj, på sofaen derhjemme eller i mellemlægspapiret i madpakken.

LÆS OGSÅ: Forældrestraf: Nej til børn uden vacciner 

Der er tale om to nye uudforsket kemikalier, og derfor er det meget relevant at kigge på, mener Eva Bonefeld-Jørgensen, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

”Det underbygger teorien om, at de her stoffer er hormonforstyrrende. Det er meget bekymrende, og jeg mener, at der skal regulering til,” fortæller hun.

Miljøministeren, Kirsten Brosbøl (S), er enig. Men påpeger at indsatsen for regulering på området skal komme fra EU, og det kan tage sin tid, hvilket ministeren ikke er helt tilfreds med.

”Mit klare mål er, at vi skal have mindre skadelig kemi i vores hverdag,” siger ministeren, der samtidig har bedt Miljøstyrelsen se på de nye forskningsresultater fra Odense.

Knap 15 % af undersøgte kvinder fra kohorten aborterede, og fælles for næsten alle i denne gruppe var den relativt høje koncentration af perflourerede kemikalier i blodet.

Frygter du kemikalier i hverdagen, og hvad gør du for at undgå dem? Deltag i debatten.

TV2