Forslag: Overvåg danskere i udlandet

Forslag: Overvåg danskere i udlandet

image title: 
Foto: Jason Salmon/123rf
I en lukket høring blev Folketingets retsudvalg i dag præsenteret for regeringens nyligt fremsatte terrorpakke til 970 millioner kroner. En del af den er et lovforslag om at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lov til at aflytte danske statsborgere i udlandet uden forudgående dommerkendelse.
                                                                                          
Skulle forslaget blive vedtaget, vil det give FE flere beføjelser end tjenestens amerikanske kolleger i NSA og GCHQ i Storbritannien, og flere fremtrædende jurister har efterfølgende kritiseret forslaget for at undergrave retsstaten.
 
LÆS OGSÅ: Regeringens 12 tiltag mod terror 
 
Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, mener, at forslaget "indeholder en alt for bred og upræcis adgang til at overvåge danske borgere uden retssikkerhedsgarantier eller ekstern kontrol". Han uddyber sin kritik til Politiken:
 
”De betingelser, som normalt skal opfyldes for at få en retskendelse, er jo ikke til stede. Og når man har et meget lempeligere mistankegrundlag uden uafhængig kontrol, er der risiko for misbrug”.
 
Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, afviser at kommentere på sagen, mens forsvarsminister Nicolai Wammen (S) mener, at forslaget er nødvendigt grundet den alvorlige trussel, som Danmark står overfor. Han appellerer desuden til, at FE ikke bare sådan uden videre får frie tøjler:
 
”Hvis FE bruger den nye mulighed, skal den godkendes af chefen for FE. Det er samtidig vigtigt at understrege, at FE i hvert enkelt tilfælde, hvor man bruger beføjelsen skal orientere tilsynet med efterretningstjenesterne, der har en landsdommer som formand, ” oplyser Nicolai Wammen i en mail til Ritzau.
 
Hvor mener du, at grænsen bør gå? Er det et brud på vores retssikkerhed, hvis vi lovligt kan overvåges i udlandet?
 
Jyllands-Posten