Fremtidige politikere er uegnede

Fremtidige politikere er uegnede

image title: 
Foto: Pixabay
Faget statskundskab er tidligere blevet kaldt en ‘politikerfabrik’, fordi mange af de studerende er aspirerende politikere og fordi, at en stor del af folketingsmedlemmerne har studeret statskundskab på Københavns Universitet.
 
40 af Folketingets 179 medlemmer har på et tidspunkt studeret statskundskab, heriblandt Helle Thorning-Schmidt. I alt er en tredjedel af ministrene i regeringen uddannet fra statskundskab, ligesom en tredjedel af departementscheferne i ministerierne er det. Det skriver Dagbladet Information.
 
Lars Bo Kaspersen er institutleder for statskundskab på KU. Han ser en tendens til, at mange af de studerende kommer fra den øverste del af middelklassen, med forældre der selv er akademikere.
 
LÆS OGSÅ: Slut med korruption i dansk politik
 
Denne homogenitet er et problem, mener han. De unge studerende kommer fra den samme baggrund og kan se sig selv i hinanden, og de er generelt enige om mange ting. Dette kan være farligt, da de derfor ikke repræsenterer de andre samfundslag i landet, og på den måde ikke har indsigt eller forståelse for de borgere, der ikke kommer fra den øverste middelklasse.
 
“De er søde, begavede og vanvittigt engagerede og dynamiske; de er vidunderlige mennesker. Men homogeniteten er et problem i den forstand, at der er en større tendens til, at man spejler sig i hinanden og er enige om de agendaer, der kører i et samfund. Man har næsten samme livsstil,” siger Lars Bo Kaspersen.
 
LÆS OGSÅ: S-regionsformand trodser partiet: Brugerbetaling på hospitalet
 
Det går hen og bliver et demokratisk problem, mener Kaspersen, fordi både de fremtidige og de nu folkevalgte politikere i mindre grad repræsenterer borgere med forskellig social status og uddannelsesmæddig, kulturel og etnisk baggrund.
 
“Det er de samme bøger, vi læser, og de samme dagsordener, vi forholder os til. Det bliver et bestemt blik på et samfund. Det kan godt være, at det blik er rigtigt, og der er analytisk styrke bag det, men det misser nogle aspekter af andre menneskers forståelse for og perspektiv på tilværelsen.”
 
Hvad er din holdning til, at de studerende ikke repræsenterer hele samfundet, men kun den øverste middelklasse?
 
Hvordan ville man kunne løse sådan et problem?

 
Information

Tags: 
Se debatter