Fri data i udlandet kan koste dig dyrt

Fri data i udlandet kan koste dig dyrt

image title: 
Foto: Sergey Rasulov/123rf.com
Til sommer bliver det muligt at surfe frit på mobilen i hele EU. Men hvis forhandlingerne om faste prislofter ikke kommer på plads, kan det koste danskerne dyrt i form af dyre telefonregninger.
 
Dette er EU-parlamentets store frygt. De vil have sænket prisen for, hvor meget de europæiske teleselskaber skal betale hinanden, når deres borgere går på udenlandske netværk.
 
”Det kan blive rigtigt dyrt for danske mobilkunder, hvis ikke vi får banket de her kommende prislofter ned,” advarer Jeppe Kofod, der er medlem af EU-Parlamentet til TV2, og fortsætter:
 
”Vi risikerer simpelthen, at de billigste danske mobilabonnementer bliver taget ud af markedet.”
 
En dansker kan for eksempel have en telepakke med otte gigabyte data til 150 korner om måneden. Bruger man alt data, mens man er på ferie i Europa, så vil det koste det danske teleselskab 520 kroner at købe netadgang til deres danske kunde, hvis ikke der bliver forhandlet et loft for prisen.
 
Det er 370 kroner mere, end hvad kunden betaler for abonnementet hjemme i Danmark.
 
LÆS OGSÅ: Hvornår er man dansk? Her er Støjbergs svar​

”Vi risikerer at stå i en helt vanvittig situation, hvor vi har givet Europas mobilkunder gratis telefoni og data, når de er i udlandet på ferie, men til gengæld markant dyrere og dårligere abonnementer derhjemme resten af året,” siger Jeppe Kofod.
 
EU’s teleministre skal mødes fredag i Bruxelles for at blive enige om, hvad det fælles prisloft skal ende på. De nordeuropæiske lande vil gerne have prisen sænket, mens de sydeuropæiske lande, som er meget populære turistmål, gerne vil have priserne hævet.
 
”Sydeuropæerne har levet af det her. Og nu har de udsigt til ikke at malke den her guldkalv længere, og det er de tossede over,” siger Jens Rohde, der er medlem af EU-Parlamentet for Det Radikale Venstre.
 
EU-parlamentet er blevet enige om et loft på 19 kroner per gigabyte data i 2017, som vil falde til 7,5 kroner per gigabyte i 2020.
 
Vil du betale ekstra for at have fri data i EU?
 
TV2
Tags: 
Nøgleord: