Frygter du det samme som alle andre? Tjek selv

Frygter du det samme som alle andre? Tjek selv

image title: 
Foto: Sean Pavone/123rf.com
De fleste danskere – og europæere i det hele taget – lever vidt forskellige liv i forhold til mennesker bosat i Afrika eller Mellemøsten.

Alligevel er vores dagligdagsfrygt den samme: Islamisk Stat.

Det skriver Politiken.

Tænketanken PEW Research Center har kortlagt, hvad befolkningen i 38 lande i forskellige verdensdele betragter som sikkerhedspolitiske trusler, og her er dommen klar.

I både Europa, Asien og Mellemøsten frygter befolkningen Islamisk Stat mest. I Afrika er terrororganisationen det tredje mest frygtede i tæt løb med første- og andenpladsen, mens den til gengæld i Latinamerika blot indtager femtepladsen.

Ifølge sikkerhedspolitisk forsker ved Center for War Studies på Syddansk Universitet Jon Rahbek-Clemmensen er der en særlig grund til, at vi i Europa frygter Islamisk Stat så meget.

”Selv om sandsynligheden for, at du bliver slået i ihjel af en islamisk terrorist i Frankrig og Tyskland er langt mindre end at falde i badet, så er truslen meget konkret. Og det er det, terroristerne spiller på,” siger han til Politiken og fortsætter:

”Jeg tror, alle har stået på en metrostation, en markedsplads eller et andet sted og tænkt tanken, hvad hvis der nu kommer et terrorangreb: Kan jeg gemme mig et sted, kan jeg slippe væk, eller er jeg fanget? Det er nogle meget konkrete tanker, som er lette at tænke,” siger Jon Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ: 2-årig dansk dreng fundet død på populær ferieø

På andenpladsen på europæernes frygtliste kommer globale klimaforandringer, mens cyberangreb fra andre lande tager tredjepladsen.

Først nede på en delt fjerdeplads finder man flygtninge, der deler pladsen med Ruslands indflydelse på verdenssamfundet.

”De fleste sikkerhedspolitiske eksperter vil være enige om, at klimaforandringer, Kinas opstigning og forholdet til Rusland er et langt større sikkerhedspolitisk problem, som vil kunne påvirke livet i Vesten langt mere konkret, men de er mere abstrakte end terrorismen,” siger Jon Rahbek-Clemmensen til Politiken.

I Afrika frygter befolkningen globale klimaforandringer mest tæt efterfulgt af henholdsvis flygtninge og Islamisk Stat, mens Latinamerika frygter henholdsvis globale klimaforandringer, verdensøkonomiens tilstand og cyberangreb fra andre lande mest.

Hvad frygter du mest i din dagligdag?

Politiken
Tags: 
Nøgleord: