Gode råd til håndtering af dødsfald i familien

Gode råd til håndtering af dødsfald i familien

Der er ikke noget mere forfærdeligt end at miste et familiemedlem, uanset hvor tæt på personer som man var. Et familiemedlem har sandsynligvis haft stor indflydelse på mange i familien, og derfor rammer sorgen et langt større omfang, end hvis det var nær ven. Der er mange måder at håndtere afsked og sorg på, og det er generelt meget individuelt. Men nedenstående kan du læse et par af gode generelle råd, som muligvis kan gøre hele processen lidt mere overskuelig og lettere at håndtere.

Hold hovedet oppe

En kendt psykolog sagde engang: ”Vær den stærkeste til den fars begravelse”. Med dette menes der, at folk omkring dig forventer at du vil være den mest sårbare person, men hvis du udstråler styrke, så vil det smitte af på de resterende familiemedlemmer. I sidste ende gør det processen meget lettere at håndtere for alle.
Det er dog ikke så let som det lyder, da de fleste nok har et behov for at udstråle deres sorg. Hvis man er forholdsvis rationel og velovervejede, så kan man måske finde en indre styrke, som man ellers ikke ville have overvejet.

Få hjælp udefra

Hvis man har erfaret at miste et familiemedlem, så ved man også, at man generelt foretrækker at holde det i familien. Men der kan være ret meget hjælp at hente eksternt. Det mest oplagte er at finde nogen at snakke med. En psykolog kan f.eks. bringe et bredere perspektiv over situationen, og kan hjælpe en med at håndtere det.
En af de mest vanskelige processer er at tømme personens hjem. Hjemmet er fyldt med minder om personen, og det kan være emotionelt hårdt at komme igennem. Her kan det også være en god idé at få ekstern hjælp, som kan hjælpe med at tømme dødsboet på en professionel og respektabel måde. Læs eventuelt mere om tømning af dødsbo her.

Hold sammen

Selvom at det er hårdt at sorgen rammer alle dem man har nær, så kan det også have enkelte fordele. F.eks. kan man dele ens oplevelser, og man kan lettere snakke med de andre familiemedlemmer om det. Derudover, så kan man sætte sig engang imellem og dele minder samt oplevelser om den afdøde.
Afslutningsvis så er det vigtigt at man ikke holder følelserne inde, men alligevel skal man forsøge at håndtere det så velovervejet som muligt. Det er en hård proces at komme igennem, men der er heldigvis en del hjælp at hente.
Tags: