Godt nyt: Ozonlaget heler sig selv

Godt nyt: Ozonlaget heler sig selv

image title: 
Foto: Kaewkanya Sompong/123rf.com
Ozonlaget er det lag, der skærmer alt liv på jorden for solens farlige uv-stråler, og nu har et forskerhold fundet beviser for, at ozonlagt er ved at heles.
 
Det fortæller lektor fra University of Leeds, Anja Schmidt, der er en af lederne bag det nye studie, ifølge videnskab.dk
 
”Ozonlaget er nu begyndt at hele over Antarktis. Vores arbejde viser, at Montreal-protokollen er en succes, som har givet en løsning på et globalt miljøproblem,” siger hun.
 
1987 underskrev en lang række lande Montreal-protokollen, der havde til formål, at stoppe udledningen af de ozonnedbrydende gasser fra freon, der blev brugt i køleskabe og spraydåser.
 
Anja Schmidt og hendes kolleger har analyseret ozonlagets udvikling med vejrballoner og satellitter fra 2000 til 2015.
 
LÆS OGSÅ: Her skal du passe ekstra meget på terror

Resultatet viser, at hullet over Antarktis er skrumpet med et areal, der svarer til 100 gange Danmark, og samtidigt er ozonlaget blevet tykkere.
 
”Det er et virkelig godt og gennemarbejdet studie, og det er første gang, man ser en egentlig genopretning i den samlede tykkelse af ozonlaget over Antarktis,” siger seniorkonsulent Niels Larsen fra DMI til videnskab.dk.
 
Men problemet er desværre ikke løst.
 
De ozonnedbrydende stoffer er så længe om at nedbrydes og forsvinde, at forskerne siger, at vi skal helt frem til midten af dette århundrede, før ozonlaget er tilbage på et niveau, inden den menneskeskabte forurening nedbrød det.
 
Kan vi som individer være med til at vende de globale miljømæssige-og klimamæssige forandringer?

Videnskab.dk
 
Tags: