Gravid løgner får erstatning

Gravid løgner får erstatning

Sponsoreret indhold

Forestil dig, at du har søgt en tidsbegrænset stilling på fem måneder i en børnehave, hvor du efter at have været til samtale får at vide via mail, at du kan begynde den første i næste måned. Du takker ja, og fortæller i samme ombæring, at du er gravid, og derfor skal på barsel to måneder inden ansættelsen udløber.

Er det fair over for arbejdspladsen?

Ifølge lovgivningen er det, og det var lige præcis den situation, der sidste år udspillede sig mellem en jobsøgende, gravid kvinde og en børnehave. Efter kvinden havde fortalt om sin graviditet, meddelte børnehavens leder, at de havde fundet en anden, og der herskede nu tvivl om kvinden overhovedet havde været ansat.

Ikke desto mindre valgte hun at tage sagen op hos Ligebehandlingsnævnet, der for nyligt slog fast, at mailen kunne ligestilles med en ansættelseskontrakt. Kvinden modtog derfor en erstatning på 65.000 kroner, da børnehaven ikke kunne bevise, at fyringen ikke skyldtes kvindens graviditet.

LÆS OGSÅ: Sexisme er et stigende problem

Selvom sagen juridisk set ikke er til at diskutere, rejser den ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet et moralsk dilemma, som er værd at overveje:

”Loven bygger på et sæt moralske og etiske forventninger, hvor vi har tillid til, at man faktisk udfører det arbejde, der forventes. Har man på forhånd ikke intentioner om det, er det moralsk angribeligt, for så snyder man jo arbejdsgiveren,” siger han til Politiken.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Lise Bardenfleth, er enig i, at man gør klogest i at lægge alle kortene på bordet, selvom man ikke er forpligtet til det:

”Man er ikke forpligtet til at sige noget, men du er bagud på point, hvis du starter din ansættelse på en løgn. Jeg har stor forståelse for kvinder, der ikke har lyst til at oplyse om det, fordi de frygter, at det vil ødelægge deres chancer. Men jeg synes, at de skal sige det, fordi der kommer et tillidsbrud ved at fortie noget, som har betydning for dit ansættelsesforhold.”

Synes du, kvinden snød arbejdsgiveren? Er det fair nok, hvis kvinder til jobsamtaler ikke fortæller, at de er gravide?

TV 2