Handikappede fratages stemmeret

Handikappede fratages stemmeret

image title: 
Foto: DR.dk
Der er en gruppe handikappede personer i Danmark, som ikke selv kan styre deres økonomi, og som derfor får tildelt en værge, der kan gøre dette for dem. Helt præcis er der tale om personer, som er frataget ‘den retlige handleevne’.
 
Det er den mest vidtgående form for værgemål og gives blandt andet til personer med handikap, som ikke selv kan styre deres økonomi, eller personer der lider af demens. Værgemålet er til for at beskytte disse personer mod økonomisk misbrug eller mod, at de formøbler deres formue.
 
Men en konsekvens af værgemålet er, at man får frataget sin stemmeret.
 
Ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt Liisberg mener ikke, at dette er retfærdigt:
 
“Selv om man ikke kan styre sin økonomi, kan man godt have politisk holdning. Det er trist, at vi nu skal have endnu et valg, hvor der er personer, som ikke kan stemme,” siger hun til Politiken.
 
Formand for Landsforeningen for Udviklingshæmmede er enig:
 
“Det er vigtigt at have retten til at stemme, ellers er man ikke en del af demokratiet,” siger Lars Gjermandsen.
 
Justitsministeriet udtalte i sidste års retsudvalg, at det vil kræve en ændring af selve Grundloven, hvis der skal indføres stemmeret til den særlige gruppe af handikappede.
 
Økonomiminister Morten Østergaard skriver i et svar til Politiken, at han mener, at alle mennesker er en del af demokratiet, og derfor vil han kæmpe for at få lavet en lovændring.
 
Hvad er din holdning til, at en særlig gruppe handikappede danskere får frataget stemmeretten? Skal der laves en lovændring?
 
Politiken

Tags: 
Se debatter