Har den politiske korrekthed taget overhånd?

Har den politiske korrekthed taget overhånd?

image title: 
Foto: Iulia Iun/123rf
USA. Mulighedernes land. Sådan var det i hvert fald en gang. På flere af landets universiteter har man nemlig tænkt sig af skærpe ytringsfriheden.

Det sker blandt andet ved at indføre såkaldte ”triggeradvarsler”, så de studerende før forelæsninger ved, om den foreslåede litteratur har traumatisk indhold. Flere universiteter opretter også ”safe zones”, hvor særligt sårbare studerende, der har været udsat for eksempelvis homofobi, hadefulde kommentarer eller seksuelle overgreb, kan få et frirum og tale med hinanden.

Derudover indfører universiteter regler for god tone, der forbyder eller registrerer såkaldte mikroaggressioner, såsom nedladende ord om køn eller etnisk oprindelse.

LÆS OGSÅ: ”Usmageligt at lige topløs på stranden”

Alle disse forholdsregler og begrænsninger er en form for politisk korrekthed, der kvæler debatten og i sidste ende er med til at true demokratiet. Det mener organisationen FIRE (The Foundation for Individual Rights in Education). Organisationen anslår, at omkring 55 procent af de amerikanske universiteter i dag direkte bryder forfatningens garanti om ytringsfrihed.

”Vores universiteter burde lære de studerende den nødvendige disciplin til at nyde fordelene ved at leve i et pluralistisk samfund. Men som det ser ud nu, lærer de en hel generation af unge, hvordan de skal frygte ytringsfriheden uden tanke for de utilsigtede konsekvenser,” lyder det blandt andet fra organisationen.

Er der for meget politisk korrekthed i nutidens samfund? Hvilken generation er mest og mindst politisk korrekt?

Jyllands-Posten
Tags: