Har du brug for et kviklån? Så kend først disse begreber

Har du brug for et kviklån? Så kend først disse begreber

Har du brug for et kviklån? Så kend først disse begreber

Det er ganske nemt at låne penge, og det kan ofte gøres både hurtigt og billigt, men har du styr på begreberne, og alt det, der plejer at stå med småt? Her får du en kort gennemgang af de mest gængse begreber på lånemarkedet.
 

Kviklån

Kviklån er en hurtig og smart lånetype, der ofte fokuserer på lån i størrelsesordenen 1.000 til 100.000 kr. Kviklån kan optages på baggrund af en hurtig kreditvurdering online, og uden at du skal stille sikkerhed. Kviklån har gerne en kort løbetid, og regler vedrørende afbetaling, renter og kreditomkostninger er fastlagt fra starten. Det er derfor let at have et overblik over et kviklån, og du vil altid vide præcist hvornår du kan forvente at være gældfri igen. Læs mere hos Fairlån og find flere detaljer vedrørende kviklån.

ÅOP

ÅOP er noget, du skal være særligt opmærksom på, når du sammenligner dine lånemuligheder. ÅOP er lånets årlige omkostninger angivet i procent, og er en beregning, der fortæller hvad lånet reelt koster om året (udregnet i procent), når man inkluderer gebyrerne. ÅOP fortæller således hvad det reelt koster dig at låne penge.
 
ÅOP er desuden meget anvendeligt, når du skal sammenligne priserne på flere forskellige lån, og finde ud af, hvilket lån der er billigst. Det kunne f.eks. være relevant, hvis du bruger en sammenligningstjeneste på internettet eller indhenter tilbud fra forskellige banker. Vær dog opmærksom på, at når du anvender ÅOP som sammenligningsgrundlag for forskellige lånemuligheder, er det vigtigt at lånebeløb og løbetid er ens for de forskellige lån.
 
Kreditomkostninger
Kreditomkostninger er som det fremgår af ordet, de omkostninger der er forbundet med få kredit, altså hvad du skal betale for et givent lån. Kreditomkostningerne er således det samme som ÅOP, blot udtrykt i et fuldt, kontant beløb og ikke i procent.
 

Hovedstol

Hovedstol er et centralt begreb når det drejer sig om lån. Hovedstolen er defineret som et låns oprindelige størrelse, og ændrer sig således ikke, med mindre lånet konverteres til et andet. Hovedstolen består af låneprovenu, stiftelsesomkostninger og kurstab, men påvirkes altså ikke af lånerenter.
 

Låneprovenu

Låneprovenu er det beløb, du reelt har behov for at låne. Det er som oftest lavere end hovedstolen, som også rummer de ekstra omkostninger, der tilskrives i forbindelse med oprettelsen (stiftelsesomkostninger og kurstab).
 

Løbetid

Løbetid har i denne sammenhæng ikke noget med hunde at gøre. Det er i stedet et udtryk for, hvor lang tid du låner pengene, og bestemmer altså hvornår lånet skal være tilbagebetalt. Løbetiden på kviklån er ofte kortere perioder, men kan variere fra en måned til flere år.
 

Rente

Rente kan defineres som prisen for at låne penge. Renten vil altid være angivet i procent og herefter enten pr. måned, pr. kvartal eller pr. år. Du vil sikkert støde på begrebet ”Nominel årlig rente”, hvor der tages hensyn til antallet af rentetilskrivninger i løbet af et år. Nominel årlig rente er således et låns renter inklusive renters rente.
 

Månedlig ydelse

Månedlig ydelse er det beløb, som du skal yde hver måned som afdrag på dit lån. Den månedlige ydelse er ofte det beløb der afgør, om du har råd til et givent lån. Hold derfor altid øje med hvor høj din månedlige ydelse vil være, inden du låner penge.
 

Kreditor

En kreditor er den enhed (virksomhed eller person), der har ydet kredit til dig, og derfor har penge til gode. Når det gælder kvik- og forbrugslån er kreditoren oftest den virksomhed, du er kunde hos. Vær dog opmærksom på, at formidleren af lånet kan være tredjepart, og altså formidler lånet på vegne af en anden virksomhed. Oplysninger som disse vil du altid kunne finde i betingelserne for lånet.
 

RKI

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, der er en database over privatpersoner og virksomheder, der vurderes som dårlige betalere. De fleste danske realkreditinstitutter og banker samarbejder med RKI, og der er derfor stor risiko for, at du ikke kan få godkendt din låneanmodning, hvis du er registreret i RKIs database.
Tags: