Har man pligt til at få børn?

Har man pligt til at få børn?

Sponsoreret indhold

Hver syvende danske kvinde får i dag ikke børn – hvad enten det er frivilligt eller ufrivilligt. I 1996 var det hver 10. kvinde, der ikke fik børn. Nogle mener, at det er en samfundspligt at sætte børn i verden, mens andre mener, at man skal få børn, fordi man har lyst.
 
Præst, teolog og debattør Sørine Gotfredsen, der ikke selv har nogen børn, ærgrer sig over, at hun ikke selv har bidraget til næste genration. Hun kalder på sin blog på Berlingske selvvalgte barnløse for ”produkter af selvoptagethedens tidsalder” og uddyber:

… det egentligt interessante i dag ville være at forsøge at genoplive tanken om, at man grundlæggende har pligt til at få børn, der kan bære vores kultur videre”.
 
LÆS OGSÅ: Et barn kan godt have mere end to biologiske forældre
 
Sørine Gotfredsens holdning møder kritik hos Børsens debatredaktør Christopher Arzrouni, der ikke mener, at man skal få børn for samfundets skyld:

Når jeg fortæller folk, at jeg har fire børn, reagerer de af og til ved at sige, at det var da godt, for så er der nogle til at betale for deres pension engang. Til det svarer jeg altid, at jeg opdrager mine børn til, at de kan flytte til udlandet, når de bliver voksne. Man skal ikke få børn, for at de kan tjene andre senere. Man skal få børn for sin egen og for børnenes skyld”, siger han til Kristeligt Dagblad.
 
Forfatter Kirsten Hammann ser sagen fra begge sider. Hun mener godt, at man kan snakke om pligt, men understreger samtidig, at det at få børn er frivilligt:

De fleste af os får jo børn frivilligt, men samtidig ligger der også en masse nedarvede forventninger og noget kultur, som måske i virkeligheden også indebærer en følelse af pligt til at føre vores slægt videre”.
 
Hvad mener du? Har man som kvinde i dagens Danmark pligt til at sætte børn I verden?
 

Kristeligt Dagblad