Har været arbejdsløs i 26 år: Jeg brækker mig

Har været arbejdsløs i 26 år: Jeg brækker mig

Sponsoreret indhold

Hanne Keis Pommer fra Guldborgsund kommune har været arbejdsløs siden 1990 og har de seneste mange år levet af kontanthjælp.
På trods af at hun har sendt over 3.000 jobansøgninger, er det syv år siden, hun sidst har været til en jobsamtale.

Hanne medvirkede i DR’s dokumentarserie “Asger og de langtidsledige”, hvor erhvervsmanden Asger Aamund forsøgte at få hende og fem andre langtidsledige i arbejde. Hun deltog, fordi hun øjnede en mulighed for at komme tættere på arbejdsmarkedet. Her tre år senere er hun stadig på kontanthjælp.

“Det er lidt ligesom at være kronisk syg. Når man har været ledig så længe, som jeg har, er man klar til at gøre hvad som helst. Jeg håbede, der ville sidde en arbejdsgiver et sted i Danmark og tænke: ‘Hende kan jeg da godt bruge.’ Det skete så ikke,” siger hun til BT.

Hun har ellers været vidt omkring med sine ansøgninger. Hun har søgt alle steder i Danmark bortset fra Bornholm, og hun har sågar udvidet søgning til Tyskland, Polen, Sverige, USA, Spanien og Kina.

De mange afslag er ved at tage modet fra hende, og selvom hun skriver mellem to og 14 ansøgninger om ugen, bliver det sværere og sværere for hende at skrive dem.

“Jeg har søgt og søgt og søgt. Så meget at jeg er ved at brække mig. Jeg er nået dertil, at jeg er totalt udbrændt. Jeg føler ikke, jeg kan skrive ansøgninger længere, uden at det bliver noget juks. Jeg kan ikke få ordene ned, når jeg for gang nummer tusind skal skrive en ansøgning til et job, jeg alligevel ikke kommer i betragtning til,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Det er blevet mere prestigefyldt at være ledig

Hun tror ikke længere, at hun nogensinde vil få et normalt job, for hun tror ikke længere, der er plads til hende på arbejdsmarkedet.

“Jeg vil så gerne have et job. Bare et eller andet, noget at stå op til og muligheden for at kunne tjene mine egne penge og klare mig selv. Men nu har jeg været ledig så længe, at det ikke kommer til at ske. Jeg har svært ved at se, hvordan jeg skulle kunne få et job,” siger hun.

Siden 1990 har Hanne haft forskellige jobs med løntilskud, og hun har blandt andet undervist på en friskole. Hun har også haft enkelte timer i en kantine på VUC og et sommerjob som kasseassistent på en færge.

“Jeg føler mig glemt og svigtet af systemet. Hvis jobcenteret i starten af min ledighed havde givet mig noget mere uddannelse, kunne mit liv have set helt anderledes ud,” siger hun og fortsætter:

“Jeg bliver gal, hver gang jeg ser arbejdsgivere i fjernsynet brokke sig over, at de mangler arbejdskraft, for jeg sidder jo lige her. Jeg er så træt af at høre Christiansborg-politikere kloge sig og påstå, at hvis bare de strammer skruen, kommer flere i arbejde. Selvfølgelig ville jeg tage et arbejde, hvis der var et.”

“Min fremtidsdrøm er og har altid været at få et job. Et arbejde som alle andre – det er det, jeg går og drømmer om,” siger hun.

Hvordan påvirker Hannes historie dig? Kan det være systemets skyld, at hun ikke er kommet i arbejde?

BT