Hemmeligheden bag effektiv søvn afsløret!

Hemmeligheden bag effektiv søvn afsløret!

image title: 
Foto: Andriy Popov/123rf.com
Danske forskere har muligvis fundet nøglen til, hvordan vi kan klare os med mindre søvn.

Under et forsøg, hvor forskerne undersøgte, hvorfor hjernen skrumper, når vi sover, har de danske videnskabspersoner opdaget, hvad der “tænder og slukker” for vores hjerne, når vi sover.

Forskerne fortæller til Politiken, at hjernen skrumper om natten for at gøre plads til en “rensevæske”, som fjerner affaldsstoffer, der har ophobet sig i hjernen i løbet af dagen.

“Den mekanisme opdagede vi for knap tre år siden, og nu har vi fundet ud af, hvad der rent praktisk slukker og tænder for hjernen, når vi falder i søvn og vågner igen,” siger professor Maiken Nedergaard ved Københavns Universitet til Politiken.

LÆS OGSÅ: Vægttab: Plejede at fylde to sæder i bussen

Forskernes forsøg viser, at væskens saltbalance er høj, og at det netop er indholdet af saltet kalium, der afgør, om vi er vågne eller ej.

“Vi tænkte, om det virkelig kunne være så enkelt, at det er koncentrationen af kalium (et salt, red.) i hjernen, der styrer hjernecellernes størrelse og dermed om, vi sover dybt eller er vågne. Det viste sig at være tilfældet, og nu har vi løst et nyt søvnmysterium,” siger Maiken Nedergaard.

Hun håber, at den nye viden kan bidrage til at optimere vores søvn og dermed nedbringe vores søvnbehov.

“Måske kan vores viden om hjernens saltbalance blive en vej til at sikre en mere effektiv søvn, hvor man ikke behøver at sove 7-8 timer for at være udhvilet, men blot 4-5 timer,” siger Maiken Nedergaard til Politiken.

Politiken
Tags: 
Nøgleord: