Her er grunden til din dårlige ånde

Her er grunden til din dårlige ånde

image title: 
Foto: Teeramet Thanomkiat/123rf.com
Der er hverken sjovt at have dårlig ånde, eller at være tæt med en, som har det. Men ved du egentlig, hvad dårlig ånde skyldes, og hvordan det bekæmpes?
 
Ifølge Palle Holmstrup, der er professor ved Københavns Universitets afdeling for Parodontologi og afdelingsleder på Tandlægeskolen, skyldes dårlig ånde i 85 procent af tilfældene processor, der foregår i mundhulen. Nogle bakterier, som sidder i mundhulen, nedbryder madrester og døde overfladeceller fra mundslimshinden, dette udløser svovlholdige luftarter, blandt andet svovlbrinte og metylmerkaptan, og dette lugter fælt.
 
Men ved at børste tænder og særligt tunge kan man komme langt i kampen mod den dårlige ånde, da der kan samles madrester og døde overfladeceller i mundhulen, som bakterierne lever af.
 
”Det hjælper at børste tænder, men der kan gemme sig mange bakterier på tungens overflade, hvor der er en masse små krypter, bakterierne kan gemme sig. Det er derfor en god ide at
bruge tandbørste på tungen eller en tungeskraber,” forklarer Palle Holmstrup til BT.
 
LÆS OGSÅSex sundere for ældre kvinder, end for ældre mænd
 
Vand og god spytproduktion kan hjælpe, da svovlbrinte og metylmerkaptan er vandopløselige. En tør mund er også grunden til, at man ofte har særligt dårlig ånde om morgenen.
 
”Man ligger med åben mund, og det udtørrer munden, hvilket giver bedre forhold for bakterierne,” forklarer professoren.
 
Det er også grunden til, at man kan få dårlig ånde, hvis man faster eller spiser lidt. Din spytproduktion bliver mindre og giver dårligere ånde.
 Syrlige frugter kan også være en hjælp til at bekæmpe den dårlige ånde. Sure frugter som eksempelvis grape og appelsin gør nemlig mundhulen til et umuligt sted for bakteriernes enzymer.
 
”Enzymerne virker bedst ved pH-værdi 7,2, men spiser man sure frugter, så sænker man pH-værdien. På den måde kan enzymerne ikke fungere så godt,” forklarer professoren.

Andre kilder til dårlig ånde kan være parodontitis – der også er kendt som paradentose eller tandkødsbetændelse. Deter en betændelsestilstand i mundhulen, som også udvikler gasarter. Har du mistanke om, at dette er problemet, skal du opsøge en tandlæge og få en tandrensning, forklarer Palle Holmstrup. 

Dårlig ånde kan også komme nede fra maven, tarmene eller sygdomsprocesser i næse/svælg.
Hvis tandbørstning og tungebørstning ikke hjælper på dit problem, bør du opsøge læge, da det kan være tegn på sygdom.
 
Døjer du med dårlig ånde?
 
DR
 
Tags: