Hiv-smittede sygeplejersker skræmmer danskerne

Hiv-smittede sygeplejersker skræmmer danskerne

image title: 
Foto: senkaya/123rf.com
Ville du bede om at få en ny sygeplejerske, hvis du fandt ud af, at vedkommende der behandlede dig, var hiv-smittet? Ifølge en undersøgelse lavet af Aidsfondet mener over halvdelen af danskerne, at sygeplejersker, der er smittet med hiv, skal tage særlige forholdsregler eller helt stoppe med at arbejde som sygeplejersker.

”Vores undersøgelse viser desværre, at en stor gruppe danskere ikke stoler på deres egen viden om, hvordan hiv smitter og ikke smitter,” siger Line Rasmussen, kommunikationschef i Aidsfondet, i en pressemeddelelse.

”Denne tvivl skaber fordomme, og derfor er det yderst vigtigt, at Aidsfondet får den rigtige viden ud om, at der ikke er øget risiko for at blive smittet, fordi ens sygeplejerske eller pædagog har hiv,” tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Tildækkede kvinder må ikke arbejde i det offentlige

I undersøgelsen bliver de 1153 respondenter mellem 35 og 65 år også spurgt, hvordan de ville reagere, hvis de finder ud af, at deres barns pædagog lever med hiv.

Knap halvdelen af de forældre, der har svaret på spørgsmålene, blev i tvivl, da de skulle tage stilling til, om en hiv-smittet må passe deres barn.

”Arbejdspladsen er en meget central del af livet for de fleste mennesker, og derfor er det problematisk, når mennesker med hiv bliver mødt med afstandtagen eller diskrimination.”
 
”Prøv at forestil dig, at dine kolleger eller de mennesker, du skal passe på, er bange for dig. Hvad tror du, det ville gøre ved dig?” siger Line Rasmussen.
 
Organisationen præciserer, at hiv kun smitter gennem sex og blod - og for blodets vedkommende kun, hvis virus indføres direkte i blodbanen.
 
Der er derfor ikke noget arbejde, en hiv-smittet ikke kan passe. Eller en social relation, han eller hun ikke kan indgå i, hedder det i pressemeddelelsen.
 
Ville du tage afstand fra en person med hiv?

Dagens.dk
 
Tags: