Hudsygdom rammer hver tiende: Er du i fare?

Hudsygdom rammer hver tiende: Er du i fare?

image title: 
Foto: Dmitriy Shironosov/123rf.com
Anfaldsvis rødmen, røde betændte knopper og udvidede blodkar er blandt de mest hyppige tegn på den kronisk betændelseslignende hudsygdom rosacea. De nævnte udbrud finder altid sted i ansigtet, og sygdommen rammer oftest folk i 30-50-års alderen.

I særdeleshed kvinder er ofre for den kroniske sygdom, hvis primære årsag man endnu ikke kender til. Der er dog visse ting, som kan forværre sygdommen eller få den til at bryde ud, så hvis du kan nikke genkendende til symptomerne, skal du være opmærksom på dette:

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du rød i ansigtet, når du drikker
  • Undgå sollys. Beskyt huden med så høj solfaktor som muligt på alle årstider
  • Undgå oliebaserede ansigtscremer og brug vandbaseret makeup og solcreme Olierede cremer irriterer huden
  • Kom aldrig steroidcremer i ansigtet. Er behandling med disse årsagen, skal man stoppe behandlingen og søge læge, da symptomerne oftest forværres umiddelbart ved ophør
  • Begræns indtagelsen af varme og stærkt krydrede fødevarer samt alkohol
  • Begræns varme bade og undgå så vidt muligt høje rumtemperaturer
  • Brug ikke medicin, der udvider blodkarrene
  • Undgå psykisk stress
Rosacea har fire stadier, hvor det første er et forstadie. Det kan vare flere år, men anfaldene viser sig kun lejlighedsvis. Dernæst kommer stadie 1 med vedvarende rødme i ansigtet efterfulgt af stadie 2, hvor den vedvarende rødme suppleres af røde og gule betændte knopper samt udvidede kar.

Stadie 3 er fjerde og sidste stadie og minder i høj grad om stadie 2 dog med mere udtalte symptomer. Der kan på dette stadie desuden forekomme knudeagtige fortykkelser og hævelser i ansigtet, heriblandt den såkaldte ”kartoffelnæse”.

Har du hørt om rosacea?

Apoteket.dk
Tags: 
Nøgleord: