Husk at tjekke dine feriepenge

Husk at tjekke dine feriepenge

image title: 
Teerawut Masawat /123rf.com

Mange tænker ikke nærmere over de feriepenge, der kommer ind på feriekontoen hver måned. Men ifølge Deloittes lønekspert Lizette Jørgensen sker der ofte fejl ved netop udbetalingen af feriepenge.

”Det er et udbredt problem, at virksomheder kun udbetaler feriepenge af grundlønnen. Men faktisk har man også ret til feriepenge af eksempelvis tillæg, bonusser og overtidsbetaling, ” fortæller Deloittes lønekspert Lizette Jørgensen.

Mange får 12,5 procent af deres løn i feriepenge, men det præcise tal fremgår af en personalehåndbog eller overenskomst.

”Hvis man er timelønnet, får man opgjort alle timer på lønsedlen, hvad der er overtid, søn- og helligdage og så videre. Og fordi man betaler skat af sine feriepenge med hver løn, så vil det fremgå af lønsedlen, hvor meget der er overført til din feriesaldo ved hver løn, ” forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Har du den rigtige tv-pakke og udbyder?

For fastansatte, der får løn under ferie, er det mere kringlet at finde ud af, om tallene passer. På lønsedlen vil dette kunne ses under ”ferieberettiget løn. ”

”Her kan man gøre det, at man trækker tallet på sidste måneds lønseddel fra denne måneds lønseddel, og så kan man se, om beregningen tilsvarer hele ens løn eller kun grundlønnen, ” forklarer Lizette Jørgensen og fremhæver at det er vigtigt at sammenligne måneder, hvor der ikke er afholdt ferie.

En fagforening vil altid kunne hjælpe med at afklare, hvorvidt du får de feriepenge, du er berettiget til.

Tjek dine feriepenge sådan:
1. Se information på www.borger.dk/ferie
2. Er du ansat under en overenskomst, kan du læse afsnittet om ferie.
3. Er du timelønnet, kan du sammenligne dine timespecifikationer på hver lønseddel, og sammenholde det med beløbet, der overføres som feriepenge.
4. Er du ansat med betalt ferie, kan du trække to måneders ’ferieberettiget løn’ fra hinanden, og tjekke at beløbet, svarer til hele din løn med alle tillæg.

Tjekker du dine feriepenge?

Avisen.dk


Tags: