Hver femte tvivler: Er du sammen med den rigtige?

Hver femte tvivler: Er du sammen med den rigtige?

image title: 
Foto: Aleksandr Davydov/123rf.com
En Megafonmåling lavet for Politiken har undersøgt 1100 danskere i parforhold, og målingen viser, at næsten hver femte dansker er i tvivl om partneren er den rigtige.
 
Mattias Stølen Due, som er psykolog og leder af parafdelingen på Center for Familieudvikling siger til tvivlerne i et interview med Politiken:
 
”Velkommen til de normales klub, velkommen til verden.”

”Sådan er det bare. Det kan ikke undgås, at man møder personer på sin vej, der får en til at overveje, hvordan livet mon ville være med ham eller hende,” fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Utilfredse mænd flirter på jobbet

En faldende tiltrækning og spekulationer om, hvorvidt man er sammen med den rigtige er dog ganske normalt og har endda en videnskabelig begrundelse. Det fortæller Troels W. Kjær, som er professor og overlæge i neurologi ved Sjællands Universitetshospital.
Han har blandt andet forsket i, hvad der sker i hjernen, når to mennesker bliver vilde med hinanden.

”Mennesker, der er afhængige af det rush, en forelskelse giver, har tendens til at skifte deres partnere ud hyppigt, måske en gang om året. For længere varer de vilde følelser ikke,” fortæller han til Politiken.

Ifølge hjerneforskeren er et kærlighedsforhold er inddelt i tre faser. Til at starte med bliver man tiltrukket af hinanden. Det dyriske momentum, hvor vi bliver forført af hinanden, og af feromoner, de lugtfri dufte, vi bruger til at screene hinanden ubevidst.

Herefter bevæger vi os ind i det, hjerneforskningen beskriver som "den akutte forelskelsesfase". Her vil de fleste opleve en vedvarende optur af dopamin og serotonin i hjernen blot ved at tænke på den anden. Man har sommerfugle i maven alt er fantastisk. Du kan ikke forestille dig et liv uden den anden, der er det dejligste væsen i verden.

Men efter et par måneder eller år glider forholdet ind i sin tredje og sidste fase: den gensidige sympatifase, der, som er noget mere
hverdagstung end de andre faser.

”Når man kommer ind i denne fase, vil man ikke opleve lige så stor glæde ved at se den anden, mærke den anden, have sex med den anden. Her finder man ud af, at den anden prutter, at der er en dagligdag med sure underbukser og alt, der ellers hører med,” siger Troels W. Kjær til Politiken.

Tvivler du på, om du er sammen med den rigtige?
BT 
Tags: