Hvilke sikkerhedskrav skal sikkert legetøj leve op til?

Hvilke sikkerhedskrav skal sikkert legetøj leve op til?

Dette indhold er sponsoreret
For forældre er intet vigtigere end deres børn. De skal have det godt og være i sikkerhed. Når forældre køber legetøj til deres unger, er det derfor også vigtigt at legetøjet anses som værende sikkert. I denne artikel gør vi dig klogere på, hvordan du kan gennemskue, hvorvidt legetøj er sikkert eller ej, og hvad der gemmer sig bag betegnelsen ’sikkert legetøj’.

Når du skal investere i bObles, en legetøjsbil, Paw Patrol-figurer eller noget fjerde legetøj til dit barn, er du sikkert interesseret i at vide, hvordan du kan sikre dig, at legetøjet, du køber, anses som værende sikkert. En af de ting, som du kan kigge efter i den henseende, er de europæiske standarder.

Hvad er de europæiske standarder?

Der findes forskellige standarder, som hver især indikerer, at legetøj er sikkert. En sikkerhedsstandard specificerer nemlig både krav samt analyse- og prøvningsmetoder, som producenterne skal have fulgt til punkt og prikke for at opnå retten til at sikkerhedsmarkere deres legetøj. En af de mest kendte sikkerhedsstandarder er CE-standarden, som gennemgås herunder.

CE-standarden

CE-standarden er en af mest kende sikkerhedsstandarder inden for legetøj. Hvis et stykke legetøj skal kunne bryste sig af at imødekomme denne standard, skal fabrikanten kunne dokumentere, at legetøjet stemmer overens med legetøjsbekendtgørelsens sikkerhedskrav.

Hvis du holder dig til at købe legetøj, der imødekommer CE-godkendelsen, kan du være ganske sikker på, at legetøjet er sikkert, hvilket blandt andet betyder, at det ikke indeholder nogen skadelige kemikalier, at det ikke udgør nogen brandfare, og at der ikke er nogen risiko for, at dit barn får stød ved at lege med det.

De seks sikkerhedskrav fra legetøjsbekendtgørelsen

Det er legetøjsbekendtgørelsen, der definerer, hvornår legetøj er sikkert eller ej. I alt fremsætter de seks sikkerhedskrav, som en producent skal imødekomme for at kunne kalde sit legetøj sikkert. Vi gennemgår kort kravene herunder
  • Fysiske og mekaniske egenskaber
Kravene til dette punkt skal sikre, at børn ikke kommer til skade, når de leger med legetøjet. En af de ting, der er stort fokus på, er, at der ikke må være farer for kvælning eller høreskader med sikkert legetøj.
  • Anstændighed
Dette punkt vedrører, at legetøj ikke må udgøre brandfare for børn. Dette betyder blandt andet, at der ikke må anvendes materialer, der bevirker, at ilden hurtigt vil blive spredt, hvis legetøjet tændes.
  • Kemiske egenskaber
Sikkert legetøj må ikke indeholde eller afgive farlige eller skadelige kemikalier. Dette være sig blandt andet allergifremkaldende duftstoffer og stoffer, som er klassificeret som kræftfremkaldende.
  • Elektriske egenskaber
Der må ikke være nogen risiko for, at børn får stød eller forbrændinger af at lege med legetøj, der stemples som sikkert. Derfor må den elektriske spænding ikke være over 24 volt for sikkert legetøj.
  • Hygiejne
Der stilles strenge krave til hygiejne. Disse skal sikre, at legetøjet ikke bærer rundt på bakterier, som kan gøre børn syge. Et af kravene er, at sikkert legetøj til børn under tre år let skal kunne gøres rent.
  • Radioaktivitet
Slutteligt stilles der også krav til, at sikkert legetøj ikke må indeholde radioaktive stoffer.
Tags: