Hvor mange muslimer tror du, der er i Danmark?

Hvor mange muslimer tror du, der er i Danmark?

image title: 
Foto: verbaska/123rf.com
Hver tiende person i Danmark er muslim. Det er i hvert fald den gængse opfattelse blandt danskerne, viser en ny måling som Megafon har lavet for Politiken og TV 2.

Helt præcist tror de adspurgte, at 9,4 procent af befolkningen er muslimer, men det billede er et godt stykke fra virkeligheden ifølge Brian Arly Jacobsen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Der findes ikke officielle opgørelser over antallet af muslimer i Danmark, men Brian Arly Jacobsens skøn anses i forskerkredse for at være det mest præcise. Han har kigget på tal fra Danmarks Statistik, der fokuserer på nationaliteter fra lande med betydelig muslimske befolkningsgrupper og sammenholder det med lokale folkeoptællinger.

LÆS OGSÅ: Er du muslim, bør du ”holde kæft!”

Ud fra dette er lektoren nået frem til, at det korrekte antal muslimer i Danmark er 263.800, hvilket svarer til 4,7 procent af befolkningen. Det er godt halvdelen af befolkningens skøn, og det er der en god grund til ifølge Brian Arly Jacobsen.

”En af de væsentlige årsager til, at man overvurderer antallet af muslimer, mener jeg er, at de proportionalt fylder mere i den offentlige debat, især i medierne, end deres størrelse berettiger dem til. Politikerne taler simpelthen emnet op sammen med medierne, og det påvirker folks opfattelse af omfanget.”

LÆS OGSÅ: Indvandrerdrenge: Jeg knepper din farfar

Den opfattelse deles af SF’s Özlem Cekic, mens højrefløjen er af en noget anden overbevisning. Således mener både Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, og Dansk Folkepartis Martin Henriksen, at muslimerne selv bærer en stor del af ansvaret.

”Grunden til, at danskerne tror, der er mange muslimer i Danmark, er, at en del af dem har en tendens til at gøre sig bemærket på en måde, som de fleste danskere ikke synes er så heldig, og det bemærker folk,” siger Martin Henriksen til Politiken.

Hvorfor overvurderer vi andelen af muslimer i Danmark? Er det muslimernes egen skyld eller skal det tilskrives tonen i den offentlige debat?

Politiken
Tags: 
Nøgleord: