Hvornår har du sidst talt om døden?

Hvornår har du sidst talt om døden?

Den eneste ting i livet der er 100 % sikkert er, at vi alle skal væk herfra en dag. Vi ved bare ikke hvornår, men døden er et livsvilkår.

Alligevel har mange danskere svært ved at forholde sig til livets afslutning, og hvad der skal ske den dag, vi ikke er her mere. Og det kan også være rigtig svært, om end det er vigtigt at få talt om.

Når I skal tale om døden behøver det ikke at være i en ”dommedags-retorik”, men i stedet kan det faktisk være en god og udviklende samtale, der styrker relationerne mellem jer.

Hvad sker der, man skal væk herfra?

Der er mange teorier og overbevisninger om, hvad der sker, den dag man dør.

Nogen forestiller sig, at man kommer ud i et mørkt og uendeligt rum af ingenting. Andre forestiller sig, at man sejler væk på en båd, hvor de pårørende på jorden tager afsked, mens familiemedlemmer og venner i himlen står og tager imod afdøde og siger: ”Der kommer han/hun endelig”.

I den forbindelse, er der ikke noget, der er rigtigt og forkert. Man må tro, hvad man vil – hvad end man tror på et efterliv eller ej.

Ikke desto mindre, kan det være rigtig konstruktivt at få en snak om forestillingerne om, hvad der sker, når man skal væk herfra.

På den måde kan man som familie eller par også nemmere komme ind på en snak om de mere håndgribelige og praktiske ting - som hvad der f.eks. rent fysisk skal ske, når man forlader livet. Vil man begraves eller kremeres? I så fald – På hvilken måde? Eller ønsker man i stedet en anderledes ceremoni og afsked med askespredning? Mulighederne er mange, og det kan være rigtig forløsende at få talt om, selvom det kan være svært at få startet snakken.
 
Uanset hvad man ønsker, er der flere metoder til at få taget den vigtige snak. Det vigtigste er at starte et sted, og huske at snakken er, hvad man gør det til. Det behøver ikke at være stift og unaturligt, det kan også være forløsende -for så har man dét på plads.
Tags: