I dag indføres omstridt alkolås

I dag indføres omstridt alkolås

image title: 
Foto: ilze79/123rf
Den såkaldte alkolås har i flere år været til stor debat i Folketinget. Det har resulteret i, at det fra og med i dag er blevet lovpligtigt for spritbilister at få en alkolås, hvis de fremover ønsker at køre bil. Dermed koster det ikke blot en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet, hvis du fremover bliver taget for at køre spritkørsel.

Får du frataget kørekortet på grund af spritkørsel, kan du i fremtiden se frem til enten en frivillig eller en obligatorisk alkolås. En lås som spritbilisten selv skal betale for, og som forventes at koste mellem 20.000 og 25.000 kroner.

En spritbilist, der er dømt for at køre med en promille på 1,2 til 2,0, kan få nedsat sin frakendelse af kørekortet fra tre til to år, hvis man samtidig vælger at køre med alkolåsen i de to første år efter endt frakendelse.

LÆS OGSÅ: EU vil forbyde studentervogskørsel

Bliver man til gengæld taget med en promille på over 2, er alkolåsen obligatorisk. Man kan efter frakendelsesperioden på tre år se frem til at skulle køre med alkolåsen i to år. Nægter spritbilisten at få en alkolås, vil frakendelsen stige til fem år.

Hos Rådet for Sikker Trafik er man dog langt fra tilfreds med den nye alkolås. Her mener man ikke, at alkolåsen er en straf. Administrerende direktør Mogens Kjærgaard Møller siger til DR Nyheder:

”Der er jo begrænset incitament for dem, der kunne have glæde af alkolåse. Den træder ikke i stedet for en eventuel straf og dermed gør, at folk kan fastholde og bibeholde deres kørekort, forblive på arbejdsmarkedet og dermed ikke opleve de sociale konsekvenser, der kan være ved at miste sit kørekort”.

Hvad mener du om alkolåsen? Er det en god ide, og tror du, at det vil fungere?

Politiko

Tags: