Internettet svækker vores hukommelse

Internettet svækker vores hukommelse

image title: 
Foto: lightwise/123rf.com
Når du konstant zapper rundt på internettet på din smartphone, tablet eller computer, risikerer du, at det skader din koncentration og hjernens evne til at lagre viden i din hukommelse. Det viser ny forskning ifølge TV 2.

Fordelen er dog, at du bliver bedre til at søge efter den viden, som du ikke længere kan huske.

Det er de mange oplysninger fra forskellige kilder, som vi hele tiden bombarderes med fra bimlende og bamlende smartphones og andet elektronik, der går ud over vores koncentration.

Fordi vi hele tiden skal vurdere, om vi vil klikke videre på et link eller holde koncentrationen på det, vi er i gang med, bliver det sværere at fordybe sig, forstå og overskue og dermed flytte de vigtige informationer fra arbejdshukommelsen til langtidshukommelsen. Hjerneforskere kalder det fragmenteret læring.

De mange bolde i luften overskrider hjernens evne til at multitaske, fortæller neurobiolog og professor, dr.med. Jens Damsgaard Mikkelsen, Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet og Københavns Universitet.

“Hjernen kan kun multitaske med 3-5 elementer ad gangen. Men på internettet kommer du nemt til at håndtere mange flere elementer, nærmest uendelig mange. Ny forskning peger på, at alle de informationer, som vi får smidt i hovedet fra skærmen, påvirker vores hjerne. Især arbejdshukommelsen og den måde, vi lagrer informationer på, kan overbelastes af denne overfladiske multitasking. Konsekvensen er, at det kan blive sværere at fordybe sig i et mere komplekst emne,” siger Jens Damsgaard Mikkelsen ifølge TV 2 til I FORM.

LÆS OGSÅ: Dansk studie: Overvægtige lever længst

I USA har psykolog og professor Betsy Sparrow forsket i, hvordan vores brug af internettet påvirker vores hjerne. Hendes forskning viser, at vi glemmer ting, når vi ved, hvor de kan findes.

“Kroppen vælger at spare på hjernen, når der ikke er brug for den. Både det at lagre i og hente informationer fra hjernens hukommelse koster meget energi, som kroppen gerne vil spare.

Derfor nøjes den med at huske, hvor informationerne er lagret eksternt, eksempelvis i en mappe på harddisken eller blot det faktum, at informationen nemt kan googles,” forklarer Jens Damsgaard Mikkelsen.

“Vores koncentrationsevne og indlæring udfordres tilsyneladende af internettet,” mener han.

Kan du mærke, at du er blevet dårligere til at fordybe dig?

TV 2