Jensen er ikke længere det mest almindelige efternavn

Jensen er ikke længere det mest almindelige efternavn

image title: 
Billede: 123RF/Francis Dean

For førte gang er Jensen ikke længere det mest udbredte efternavn i Danmark. Faktisk bliver andelen af danskere med et ´sen’-efternavn mindre for hvert år.
 
Lige siden 60´erne, hvor man første gang begyndte at føre statistik over de mest udbredte efternavne i Danmark, har Jensen ligget nummer et. Men i år er det ifølge Danmarks Statistik blevet overhalet indenom af Nielsen.
 
I dag er der helt præcist 255.138 danskere, der hedder Nielsen, mens 254.675 bærer Jensen som efternavn. De to efternavne efterfølges i popularitet af Hansen, Pedersen og Andersen, men alle disse klassiske danske efternavne har oplevet et markant fald de sidste mange år. Dette skyldes, at der er færre unge, der hedder et af disse ’sen’-efternavne.


Læs også: Har du også undret dig? Underligt ansigtstræk forklaret
 
Michael Lerche Nielsen, der er navneforsker ved København Universitet, forklarer til Ekstra Bladet, at udviklingen er naturlig, da det i dag handler om at skille sig ud fra mængden:

”Fælles for de her navne er, at folk har set sig lidt trætte af dem. Jo mere benyttede de er, desto hurtigere falder antallet af dem. Fordi så mange hedder det, har man søgt noget mere specielt og unikt, da vi iscenesætter os på en helt anden måde nu end tidligere”
 
Generelt er der også væsentlig færre, der i dag har et ’sen’-efternavn end tidligere. Mens det for 30 år siden var godt 2 ud af 3 danskere, er det i dag knap hver anden, som har en efternavn, der slutter med ’sen’.
 
’Sen’-efternavnene præger også de mest populære fulde navne. Her Kirsten Nielsen, Kirsten Jensen og Michael Jensen indtager de første tre pladser, og ser man kun på det første fornavn og efternavn er den mest almindelige navnekombination Jens Jensen.
 
Har du selv et af de mest populære efternavn? Og hvad synes du om, at mange i dag gerne vil have et mere unikt efternavn?
 
Kilde: Danmarks Statistik & Ekstra Bladet
 


Tags: