Jesus har intet at gøre med den oprindelige påske

Jesus har intet at gøre med den oprindelige påske

image title: 
Foto: Pixabay
Mange forbinder udelukkende påsken med kristendommen og Jesu korsfæstelse og genopstandelse. Men påsken er faktisk langt ældre end kristendommen.

Påsken er nemlig et religiøst ritual, der stammer fra jødedommen, der er langt ældre end kristendommen.

”Påske er et religiøst ritual, der går tilbage til den gamle israelitiske kultur i det første årtusinde før Kristus. Det jødiske påskeritual er siden blevet videreført i kristendommen. Men den har fået en anden begrundelse og nogle andre former,” fortæller Hans Jørgen Lundager, professor i religionsvidenskab og teologi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk. 

LÆS OGSÅ: Islam-ekspert: Koranen opfordrer direkte til vold

Han forklarer samtidigt, at der er en god grund til, at den kristne påske indeholder elementer af den jødiske påske:

”De tidlige kristne var oprindeligt jøder og har derfor lånt elementer fra den jødiske påske, som de har kombineret med noget nyt. Vi fejrer derfor en afledning af det oprindelige jødiske ritual.”

Han peger også på, at næsten alle kulturelle forandringer er opstået ved, at elementer fra eksisterende kulturer er inkorporeret i nye kulturer.
”For jøderne er påskemåltidet et måltid, som de har gentaget hvert år, siden de udvandrede fra Egypten. Det er et minde om, at de engang var slaver i Egypten og nu er frie mennesker,” siger Hans Jørgen Lundager og fortsætter:

”I kristendommen får påsken en anden begrundelse, samt nogle andre former. Men den bliver fejret på samme tid af året og er et ritual til erindring af tidligere handlinger, der centrerer over et fællesmåltid.”

Nogle mener, at netop det faktum, at mange religioners traditioner og ritualer minder om hinanden, er et bevis på, at de er det pure opspind. Er du enig i dette? 

Videnskab.dk
 
Tags: 
Nøgleord: