"Jo, det er et indvandrerproblem"

"Jo, det er et indvandrerproblem"

image title: 
Foto: Jasmin Merdan/123rf
Næsten hver tredje indvandrerdreng består ikke folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Det viser en undersøgelse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det har fået sociolog og folketingskandidat for Liberal Alliance Henrik Dahl til at gå til tasterne. Således skriver han følgende i en kommentar i Berlingske:

”Der er én og kun én forklaring på, at så mange indvandrerdrenge i 15-16-års-alderen ikke kan dansk: At deres forældre er så tåbelige, at de ikke er i stand til at indse nytten af solide danskkundskaber, hvis man bor i Danmark”.

Kommentaren skal ses som et svar på den udmelding, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråds chefanalytiker, Mie Dalskov Pihl, kom med, som forklaring på den høje dumpeprocent blandt drenge med anden etnisk baggrund end dansk: ”Det er ikke nødvendigvis et indvandrerproblem, det er et socialt problem”.

 Til det konstaterer Henrik Dahl i sin kommentar:

”Jo, det er et indvandrerproblem,” og fortsætter:

”Hvorfor i alverden har drenge, der er født i Danmark omkring år 2000, ikke fået at vide af deres forældre, at det er deres forbandede pligt at tale og skrive perfekt dansk? Det er jo ikke, fordi forældre i denne gruppe ligefrem er dårlige til at sætte deres vilje igennem, hvis de ellers gider.”

Han er uforstående over, hvorfor forældre ikke forklarer deres børn, at de nu bor i Danmark og derfor også må tilpasse sig det danske samfund. Det ville tilmed blive vel imødeset af etniske danskere, mener Henrik Dahl.

Han kritiserer samtidig Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for at kalde det for ”et socialt problem”, og henviser til, at man ikke er et ”socialt tilfælde”, hvis man tilhører socialgruppe fire eller fem. Man har bare ikke så mange penge.

Derfor handler det, ifølge Henrik Dahl, også om at yde en indsats og gøre sig umage.

Hvad mener du om indvandreres danskkundskaber? Er det forældrenes ansvar, at deres børn integreres ordentligt?
 
Berlingske
Tags: 
Nøgleord: