Joanna kæmper mod IS, men risikerer terrordom

Joanna kæmper mod IS, men risikerer terrordom

image title: 
Foto: Privatfoto
Dansk-kurdiske Joanna Palani er rejst til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat. Selvom Islamisk Stat er en erklæret fjende af Danmark, risikerer Joanna Palani at blive straffet for sin krigsdeltagelse, når hun vender hjem. 

Joanna Palani risikerer nemlig at blive dømt efter terrorlovgivningen, fordi hun kæmper sammen med den kurdiske oprørsgruppe, PKK, der er på EU’s terrorliste. Derudover risikerer hun på grund af lovgivningen, der skal forhindre såkaldte Syrien-krigere i at tilslutte sig Islamisk Stat, at blive dømt som landsforræder. 

Hun er et konkret eksempel på den gråzone, den danske lovgivning på nuværende tidspunkt efterlader.

“Hun er helt klart tættere på at være en helt end en landsforræder. Hun befinder sig i et sprængfarligt juridisk rum. Hendes eksempel viser klart de store dilemmaer, der er, når vi skal lovgive om dette,” siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF).

LÆS OGSÅ: Er du muslim, bør du “holde kæft” 

Eksperter kalder området for “grumset”. 

“Det er grumset, men jeg tror ikke, at en person, der kæmper mod Islamisk Stat på kurdisk side, vil komme i fare for at være landsforræder,” vurderer Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

Han bakkes op af en af landets førende eksperter i strafferet, Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet. 

“Meget taler for at opfatte det som lovligt at kæmpe sammen med de kurdiske grupper Pershmerga eller YPG. Men situationen er paradoksal, og retstilstanden er meget grumset,” siger Jørn Vestergaard. 

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, kalder den nuværende lovgivning et “vanvid”. 

“Hun kæmper på samme side som os, men kan risikere at blive straffet for det. Det er vanvid og viser, at vores terrorlovgivning er for løs,” mener hun. 

Bør Joanna Palani straffes for at have kæmpet med PKK mod Islamisk Stat? 

Politiko
Tags: