Juraprofessor: Kriminalitet er ”no big deal”

Juraprofessor: Kriminalitet er ”no big deal”

image title: 
Foto: Burmakin Andrey/123rf
I sin afskedstale på Københavns Universitet langede afgående juraprofessor Flemming Balvig ud efter blandt andet straffeloven og den kriminelle lavalder.

Han mener for eksempel, at det ikke skal være muligt at blive straffet for skade, som man påfører andre, hvis de selv har bedt om det eller indgår i sammenhænge, hvor det må forventes at gøre ondt, om det så gælder medlidenhedsdrab, sadomasochisme eller fodboldkampe.

Flemming Balvig mener også, at alt for små sager bliver politianmeldt, såsom smadrede ruder og småting, der bliver stjålet. Han uddyber:

”Der sker altså små ubehageligheder, når vi mennesker lever sammen med andre. Sådan er det, og det burde være ’no big deal’, så politiet kunne bruge sin tid på noget andet”.

Yderligere ønsker Flemming Balvig, at straffeloven kun gælder ”voksne”. Han mener, at den kriminelle lavalder skal hæves fra 15 til 25 år med henvisning til, at hjerneforskere har påvist, at hjernen først er rigtig udviklet i starten af 20’erne, og at kriminalitetsstatistikker i øvrigt viser, at den kriminelles ”karriere” er på sit højeste omkring 20-årsalderen.
Vi er altså kriminelle, når vi er unge og dumme, mener han, og stiller samtidig spørgsmålet om, hvorfor det skal følge os resten af livet, når vi helt naturligt udvikler os til bedre mennesker?

Hvad mener du om professorens holdning til kriminelles ”uskyld”?

Videnskab.dk
Tags: 
Nøgleord: 
Se debatter