Kampagne skal advare afrikanere om rejsen i EU

Kampagne skal advare afrikanere om rejsen i EU

image title: 
Foto: Open your eyes/aware migrants
Mange afrikanere, der drømmer om en bedre fremtid i Europa, er ikke klar over risikoen ved rejsen dertil. Det forsøger en ny kampagne nu at gøre op med. Kampagnen skal oplyse de tusindvis af mulige migranter om de mange farer på rejsen gennem ørkenen, Libyen og over Middelhavet.
 
I sidste uge lancerede Italien og Den Internationale Organisation for Migration, IOM, kampagnen ”Aware Migrants”.
 
Kampagnen består af videoberetninger fra migranter, der selv har taget rejsen til Europa og skal gøre op med tavsheden om den ekstremt farefulde færd.
 
”Mange er uvidende om de farer og risici, der er ved at rejse og migrere med hjælp fra menneskesmuglere - ikke bare på havet og i ørkenen, men også i transitlande som Libyen,” fortæller IOM's direktør for Middelhavsområdet, Federico Soda, til DR, og fortsætter:
 
”At genkalde sig de her livstruende situationer undervejs på rejsen er ofte tabu. Migranterne ønsker at glemme det og komme videre med deres liv, så de deler ikke deres oplevelser med dem, der stadig er derhjemme.”
 
LÆS OGSÅ: Nøglering med levende dyr er en trend i Kina
 
I de hjerteskærende videoer fortæller de overlevende migranter om de rædsler de har oplevet undervejs på rejsen. Nogle migranter fortæller om trusler på livet og andre om overgreb på rejsen, men fælles for mange er tabet af familie og venner på havet.
 
Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, har været med til at lancere kampagnen og mener, at det er afrikanernes ret at blive informeret om, at deres europæiske drøm hurtigt kan forvandle sig til et mareridt:
                          
”Seksuel vold, misbrug af børn, risikoen for at dø på havet: Potentielle migranter har ret til at blive informeret om disse risici,” siger han.
 
Flugtruten over Middelhavet er tidligere blevet benyttet af primært flygtninge fra Syrien og Irak, men er den seneste tid blevet brugt hovedsageligt af afrikanere.
 
Den livsfarlige flugtrute er den rute i Europa, der har kostet flest mennesker livet. Ifølge IOM har 3.171 mennesker mistet livet på vejen over Middelhavet i 2016 alene.
 
Nedenfor kan du se to af videoerne fra kampagen.
 
Tror du, at kampagnen kan få afrikanerne til at droppe den farlige rejse? 

DR
Tags: 
Nøgleord: