Kan du få energitilskud?

Kan du få energitilskud?

Skal du i gang med et projekt, enten som privatperson eller virksomhed, som kan komme ind underbetegnelsen energirenovering, kan du søge om tilskud til projektet på to forskellige måder. I det nedenstående beskriver vi de to ordninger, som kan benyttes, deres betingelser og hvem der kan søge dem.

Tilskudsmulighederne

De to ordninger som er tilgængelig, når du skal søge om energitilskud, er:
Energiselskabernes tilskudsordning
HåndværkerfradragetBegge ordninger kan benyttes i forbindelse med både energirenovering og energibesparende tiltag og, du kan faktisk benytte begge ordninger i samme projekt.

Energiselskabernes tilskudsordning

I 2016 blev der annonceret en energispareaftale, som alle de danske energiselskaber har forpligtet sig til at efterkomme. Energiselskabernes tilskudsordning er et resultat af aftalen. Energispareaftalens formål er, at energiselskaberne skal mindske slutbrugerens energiforbrug. Energiselskaberne gør blandt andet dette ved at tilbyde et tilskud, når en slutbruger ønsker at give sig i kast med energibesparende projekter og tiltag. Tilskuddet gives både til den private slutbruger og til virksomheder og kan søges af:
Private slutbrugere
Erhverv
Andelsboligforeninger
Lejeboligforeninger
Ejere af fritidshuse (dog kun til specifikke tiltag)
Ejere af sommerhuse (dog kun til specifikke tiltag)

Rådgivning af slutbrugeren

Energiselskaberne tilbyder rådgivning i forbindelse med de energibesparende tiltag mm. Det gælder både virksomheder og private slutbrugere. https://energikoeb.dk/energiraadgivning/, hvilke løsninger, der vil være de mest fordelagtige for den specifikke slutbruger. Når tiltaget er gennemført, bliver det indberettet til Energistyrelsen af energiselskaberne. Derved udløses et tilskud til slutbrugeren.

Undersøg tilskuddets størrelse

Det du skal huske, når du skal søge om et energitilskud, er, at det ikke behøver at være hos det lokale energiselskab du søger. Det er helt valgfrit, hvilket af landets energiselskaber, du vil søge hos. Og det skal du benytte dig af, for det er meget forskelligt, hvad selskaberne er villige til at give i tilskud. Så en grundig research hos landets energiselskaber kan godt betale sig, inden du søger om tilskud.

Vær opmærksom på

Hvis du har et energirenoveringsprojekt, som du gerne vil søge om penge til, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:
 • Du må ikke påbegynde projektet, inden du har fået godkendt det som tilskudsberettiget. Det betyder også, at du ikke må købe materialer, inden du har fået en godkendelse.
 • Du må kun ansøge ét energiselskab om tilskud
 • Projektet skal foto-dokumenteres, inden det går i gang og efter det er gjort færdigt

Håndværkerfradraget

Hvis du benytter dig af håndværkerfradraget, kan du fratrække 12.000 kr. af en håndværkers løn om året i skat. Bor du sammen med en partner, kan vedkommende også trække 12.000 kr. fra. Så samlet set giver det en mulighed for at trække op til 24.000 kr. fra i skat i håndværkerlønninger. Ved denne ordning er der også et par ting, du skal huske:
 • Husk at håndværkerens arbejdsløn skal være udspecificeret på den faktura, du modtager
 • Du skal også huske, at du selv skal indberette fradraget hos Skat

Hvordan søger man?

Når du skal søge om et energitilskud er det som sagt vigtigt, at du ikke påbegynder projektet, inden du har en forhåndsgodkendelse. Er du kommet til at gå i gang, bestille materialer eller købe dem, får du ikke noget tilskud. Herunder får du et overblik over, hvordan hele ansøgningsprocessen og udbetalingsprocessen foregår:
 • Du starter med at undersøge tilskudsmarkedet og vælger det energiselskab, der vil give det bedste tilskud
 • Du ansøger om tilskud hos det valgte selskab
 • Du indhenter eventuelt tilskud fra leverandører. Husk at oplyse, at du selv søger tilskud, så de ikke også søger
 • Du får en såkaldt forhåndsgodkendelse
 • Du sørger for at foto-dokumentere projektet
 • Leverandøren eller du selv kan udføre projektet
 • Når projektet er færdigt giver du energiselskabet besked og indsender foto-dokumentation af det færdige projekt
 • Hvis du vil benytte håndværkerfradraget så få en faktura fra håndværkeren med udspecificeret arbejdsløn
 • Indberet håndværkerfradraget til Skat. Det gør du via Tast Selv.

Tags: