Kan man tvinge børn på afvænning?

Kan man tvinge børn på afvænning?

image title: 
Foto: TV2
Tina Elkjær er mor til 15-årige Mikkel Elkjær, som er ude i et hash- og stofmisbrug, og da Mikkel ikke vil i behandling, kan hverken Tina eller myndighederne gøre noget for at hjælpe ham ud af hans misbrug.
 
“Jeg risikerer at miste ham. Det har jeg været ved én gang før,” siger Tina Elkjær til TV2.
 
I otte måneder har Tina Elkjær gjort adskillige forsøg på at få sin søn til at stoppe sit hashmisbrug. Hun har anmodet om, at han bliver tvunget i behandling, men Solrød Kommune nægter at gøre dette, da Mikkel ikke har givet sit samtykke.
 
“Det kan ikke være rigtigt. Jeg har ansvaret for ham, fordi han ikke er myndig, men jeg kan ikke gøre noget for at hjælpe ham ud af sit hashmisbrug,” siger Tina Elkjær til TV 2.
 
LÆS OGSÅ: Turister tror de køber hash lovligt
 
Solrød Kommune har sagt til Tina, at hun desværre bliver nødt til at vente på, at hendes søn selv er parat til at tage imod behandling. Kommunen har i stedet tilknyttet både en kontaktperson og en misbrugskonsulent til familien og sønnen, men det har ikke hjulpet.
 
I mellemtiden blev Mikkel blandt andet indlagt efter at have taget stoffer.
 
I Sverige er det lovligt at anvende tvang i forbindelse med misbrug, men i Danmark er det kun muligt i ‘særligt grove tilfælde’. Et 15-årigt barn kan blive tvunget i behandling, hvis der er "en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade." Det står der i Serviceloven.
 
“Jeg ved godt, at man ikke kommer langt med tvang. Men når man står på vippen med en dreng, så må der da være et eller andet, man kan gøre,” siger Tina Elkjær.
 
Hvad er din holdning til, at det i Danmark er tæt på umuligt at få tvangsindlagt et barn for misbrug?
 
TV2
Tags: 
Nøgleord: