Kommune: Institutioner må ikke fravælge svinekød

Kommune: Institutioner må ikke fravælge svinekød

image title: 
Foto: Wang Song/123rf.com
Der har længe været debat omkring, hvorvidt børn i institutioner skal have svinekød. Denne debat blev endnu engang taget op i går, torsdag, da TV 2 Østjylland beskrev, hvordan Randers Kommune forlanger, at børnehaver fremover skal have svin på menuen.

Men dette er ifølge Jens Peter Hansen, medlem af Randers Byråd for Venstre, ikke hele sandheden. Derimod lyder aftalen mellem Dansk Folkeparti og Venstre i Randers Kommune, at institutionerne blot skal lægge fokus på dansk madkultur.

”Aftalen går på, at der skal lægges fokus på dansk madkultur. Det er ikke svinekød. Det er en fortolkning, at nogen har lagt det ud som om, det er svinekød,” udtaler Jens Peter Hansen.

Ifølge ham er begrebet ’dansk madkultur’ overladt til den enkeltes fortolkning. Selv mener han, at det betyder, der skal lægges vægt på, hvad der er specielt for det, vi spiser i Danmark i forhold til resten af verden.

LÆS OGSÅ: Ufødt onkel er far til nyfødt baby

Han forklarer derudover, hvorfor han tror, at det nye krav kan tolkes om et krav til svinekød i institutionerne:

”Min opfattelse er klart, at DF mener, at dansk madkultur betyder, at der skal serveres svinekød. Men det står ikke eksplicit i den aftale.”

Byrådsmedlem fra Dansk Folkeparti, Morten Grosbøl, mener, at det er nødvendigt, at politikerne blander sig.

”Det handler ikke en svinekød – det drejer sig om dansk madkultur.
Man skal ikke tvinge nogen til noget. Vi siger, at institutioner ikke af religiøse årsager kan bortvælge madvarer. I en blandet institution er det underligt at bortvælge svinekød. Det er noget andet, hvis det var en ren muslimsk institution,” siger han og fortsætter:
 
”Vi er nødt til at sige, at vi i Danmark serverer dansk mad, frikadeller, medisterpølse og måske en flæskesteg til jul. Den kan man ikke fravælge ved at henvise til religion. Det har vi aldrig gjort før. Jøderne har heller ikke krævet det tidligere. Det er et kultursammenstød med muslimerne. Vi danskere skal ikke finde os i det. Vi vil ikke tvinge nogen til noget. Hvis du går ind på en restaurant med svinekød og tager kylling, er der ingen, der tvinger dig. Så kan de andre tage en skive flæskesteg.”
 
Hvad mener du, skal politikerne blande sig i, hvad der serveres i institutioner?
 
DR
 
Tags: