Kommunen brugte Facebook til at fratage fleksjob

Kommunen brugte Facebook til at fratage fleksjob

image title: 
Chalermphon Kumchai/123rf.com

Stinne Bay er som flertallet af danskere aktiv på det sociale medie Facebook, men det kom til at koste hende dyrt.

For hvad Stinne ikke vidste var, at Skanderborg Kommune nøje fulgte hendes aktivitet på Facebook, og senere brugte den til at fjerne hendes mulighed for fleksjob.  

På Facebook fremgik det ifølge Avisen.dk, at Stinne stod i butik og afholdte en masse forskellige kurser hver uge. Men sandheden var ifølge Stinne Bay en ganske anden. Butikken havde været lukket en stor del af tiden grundet fugtige lokaler, og kun meget få kurser havde haft nok deltagere til at blive afholdt.

Ud fra Facebook vurderede kommunen, at Stine havde arbejdet næsten 75 timer i juni, hvorimod hun selv vurderede det til under 20 timer. Kommunen valgte at registrere en statusopdatering som en times arbejde, samt det at modtage en betaling gennem Mobilepay som en times arbejde.

LÆS OGSÅ: Så mange fridage er der i 2017

”Det er så frustrerende, at de bare konkluderer ud fra noget, de har set på Facebook uden at stille mig spørgsmål eller undersøge det nærmere. Har de nogen tvivl kan de jo bare ringe og spørge, ” fortæller Stinne Bay til Avisen.dk.

Souschef i Beskæftigelse og Sundhed i Skanderborg Kommune, Anja Nørby Sørensen, fortæller til Avisen.dk, at kommunen benytter Facebook til, at indsamle oplysninger til sagsbehandlinger. Hun vil dog ikke kommentere på den konkrete sag.

”Praksis i Skanderborg Kommune, når vi har en mistanke om uberettiget udbetaling af en given ydelse, er, at vi indsamler en vifte af informationer - her kan informationer fra Facebook også indgå. Det sker for at få et troværdigt billede og et robust grundlag at træffe en afgørelse ud fra. Her er det vigtigt at tilføje, at eventuelle informationer fra Facebook ikke står alene. De er en del af det samlede billede, ” uddyber Anja Nørby Sørensen.

Næstformand i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) Merete Hornecker er ikke overrasket over fremgangsmåden men bestemt heller ikke begejstret.

”Det er selvfølgelig ikke i orden, at kommunen går ind og overvåger på Facebook. Det ved vi, at en del kommuner og jobcentre gør, og derfor anbefaler vi, at man er meget varsom med, hvad man lægger på Facebook. Det er helt vanvittigt, at det er kommet så vidt, men vi ved bare, at visse kommuner er meget emsige, ” vurderer Merete Hornecker.

Stinne Bay har valgt at klage over Skanderborg Kommunes håndtering af sagen, og sagen befinder sig nu i Ankestyrelsen.

”Jeg må indrømme, at jeg fuldstændig har mistet motivationen til at gøre noget selv, efter den behandling jeg har fået. Det er som om, at kommunen helst så, at man bare ligger sig hjem på sofaen og venter på at få alt serveret, ” siger Stinne Bay.

Er det i orden, at kommunen overvåger fleksjobbere på Facebook? 

Avisen.dk 
 


Tags: