Kun hjemmehjælp til demente, blinde og lamme

Kun hjemmehjælp til demente, blinde og lamme

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf
Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at spare på plejeområdet. Det fremgår af et brev, som i juni måned blev sendt ud til kommunens modtagere af hjemmehjælp. I brevet er det formuleret, at for at modtage hjemmehjælp skal man være ”svært dement, blind eller lam i næsten hele kroppen”.

Den formulering er ifølge Ældre Sagen langt over grænsen:

”Det er alt for hårdt formuleret og samtidig komplet tåbeligt. For på den måde er det slet ikke tilladt at begrænse hjemmehjælpen,” siger Bent Møller Jensen, der er ældrepolitisk koordinator for Ældre Sagen i Ringkøbing-Holmsland, til DR.

LÆS OGSÅ: Dit hjerte må ikke gå i stå om natten

I Ringkøbing-Skjern Kommune medgiver Karsten Andersen (A), formand for social- og sundhedsudvalget, at formuleringen ikke var den rigtige, men at man på trods af formuleringen overholder lovens krav om en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers behov:

”Når man læser ting på skrift, så kan det godt se hårdt ud. Det medgiver jeg, og det er muligvis nok også en uheldig formulering,” siger Karsten Andersen.

I brevet står det, at kommunen vil spare på området ved at hjemmehjælpen ”fremadrettet primært kun vil omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring”.

Hos Ældre Sagen er man bange for, at besparelserne skal inspirere andre kommuner til lignende tiltag.

”Så man skal være nærmest skindød for at få hjælp,” lyder den skarpe kritik fra Olav Feldbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hvad mener du om Ringkøbing-Skjern Kommunes besparelser? Er der grund til frygt?

DR
Tags: 
Nøgleord: