Læge: Flere flygtninge lyver sig yngre

Læge: Flere flygtninge lyver sig yngre

image title: 
Foto: Radek Procyk/123rf.com
Ifølge Human Rights Watch er Sverige det land, som gør mest for børn på flugt.
 
Nu bryder svensk børnelæge tavsheden, og kritiserer den måden screeninger af flygtningebørn bliver foretaget på. Han ønsker flere medicinske tests af børnene og hævder, at han har mødt enkelte flygtningebørn, der har vist sig at være 40 år gamle.
 
”Det er naturligvis nogle ganske få, men de er definitivt mellem 30 og 40 år,” siger børnelægen, Josef Milerad.
 
Ifølge Ekstra Bladet skulle der være 31.000 flygtningebørn i Sverige, men dette tal er måske ikke korrekt. Det er ikke første gang man har hørt om flygtninge, der lyver sig yngre, da det skulle være lettere at få opholdstilladelse, hvis man er under 18 år.
 
Dette har ført til en hed debat i Sverige om bedre aldersbedømmelse og medicinske tests af flygtninge.
 
LÆS OGSÅ: Er du klogere end gennemsnittet?
 
Josef Milerad stiller spørgsmålstegn ved de svenske metoder til at bedømme alder på nytilkomne flygtninge, og han gør det for at beskytte de børn, der faktisk er børn.
 
”De børn, der er teenagere og yngre, betaler prisen. Det her er ressourcer, som er afsat til børn, men de går til en anden aldersgruppe,” siger han
 
Milerad vurderer, at fire ud af ti flygtninge lyver sig ældre. Oftest har de været mellem 20 og 25 år, men enkelte har altså været tæt på 40 år.
 
”Jeg tror, at min vurdering er tæt på at være rigtig, selvom jeg ikke kan sige det med 100 procents sikkerhed. Der er forskel på en 16-årig og en 20-årig. Og enkelte har definitivt været mellem 30 og 40 år gamle,” forklarer Josef Milerad.
 
Milerad foreslår, at det gøres obligatorisk med en røntgenundersøgelse af flygtninge hænder kombineret med fysiske undersøgelser af kropslig udvikling og samtaler med de enkelte personer, så man kan vurdere enkeltes rigtige alder.
 
Bør man gøre noget aktivt for at stoppe flygtninge i at lyve sig yngre?

Ekstra Bladet
Tags: