Læger bekymrede: Kræftdiagnoser sendes digitalt

Læger bekymrede: Kræftdiagnoser sendes digitalt

image title: 
Foto: Csaba Deli/123rf.com
Efter sommerferien bliver det både lettere og hurtigere for patienter at tjekke svar vedrørende blodprøver og biopsier.
Som det er nu, har du mulighed for at se dine prøvesvar på nettet med dit NemID. Dog er der en forsinkelse på tre dage fra lægen får svar på dine prøver, til at du selv får adgang til dem. Denne forsinkelse har man nu besluttet, at man vil fjerne fremover, skriver DR.

Helt konkret betyder det, at kronikere, som får foretaget mange blodprøver i løbet af et år, fremover ikke skal vente så lang tid på hospitalet, når de får foretaget prøver, og de har mulighed for at være mere forberedte, når de skal til lægen.

LÆS OGSÅ: Drama: DF’er kommer med homofobiske udtalelser
 
Men hos lægerne vækker det nye tiltag bekymring. For i og med, at alle prøvesvar bliver lagt på Sundhed.dk med det samme, så betyder det også, at nogle kan risikere at få en meget alvorlig besked udenom lægen.
 
”Hvis man fredag eftermiddag hjemme ved sofabordet får en kræftdiagnose, så kan det være umuligt at komme i kontakt med egen læge på det tidspunkt. Og så rejser der sig mange spørgsmål hos patienten om, hvor alvorligt det her er, og hvad behandlingsmulighederne er,” udtaler formanden for Lægeforeningen Andreas Rudkøbing til DR.
 
Ifølge ham, bør man skelne mellem alvorlige og komplicerede prøvesvar og svarerne, som kronikere får.
 
”Det her er et spørgsmål om etik, og hvem der skal tage ansvaret for at overlevere de svære eller komplicerede beskeder. Det gøres bedst hos lægen,” mener han.
 
Hos Danske Regioner, som står bag tiltaget, er man ikke uenig i, at læger skal fortolke og formidle svære prøvesvar. De mener dog ikke, at man er rustet til at kunne afgøre, hvilke svar patienterne skal kunne se med det samme, og hvad for nogle, der skal forsinkes.
 
”Jeg synes ikke, vi skal sætte vores læger i den situation, at de skal vurdere, hvem der er stærke nok til at modtage de her prøvesvar, og hvem der ikke er. Det er i sidste ende patientens eget valg, og vi skal ikke umyndiggøre vores patienter ved at filtrere og holde ting hemmeligt,” siger Jens Stenbæk fra Danske Regioner.

LÆS OGSÅ: Personale til DR-vært: Du er godt nok slidt

Når man åbner prøvesvar på Sundhed.dk, får man allerede i dag en advarsel om, at man kan være i gang med at åbne for oplysninger, som kan være svære at forstå, eller som kan gøre en bekymret eller ked af det, og man skal derfor tænke sig om, inden man klikker.
 
Men Andreas Rudkøbing er ikke sikker på, at denne advarsel reelt virker.
 
”Folk har selvfølgelig et eget ansvar og kan i princippet lade være med at kigge på den elektroniske journal, men den menneskelige natur er nysgerrig, og hvis man venter svaret med stor nervøsitet, kan man let forestille sig, at man går ind og kigger alligevel,” siger Andreas Rudkøbing til DR.
 
Hvad er din holdning til tiltaget?

DR
 
Tags: 
Nøgleord: