Læger svigter Udkantsdanmark

Læger svigter Udkantsdanmark

Sponsoreret indhold

Tal fra Danske Regioner viser, at der er 116 ledige stillinger som praktiserende læge i Danmark. Værst er manglen i yderområder som Nordjylland, Vestjylland og Lolland.

”Vi er udfordret på fordelingen af læger i øjeblikket. Det er svært at få nye praktiserende læger ud i de mindre bysamfund og dermed sikre en lægedækning i hele regionen,” siger Ulla Astman (S), der er formand for Regionernes Sundhedsudvalg.

I gennemsnit har landets praktiserende læger 1600 patienter i alt, men de tilbageværende læger i yderområderne har lige nu så travlt, at en enkelt læge i nogle tilfælde tager helt op til 4400 patienter.

Af den årsag er det i nogle yderområder ikke uvant, at ventetiden er to-tre uger, hvis problemet ikke er akut, og det skaber en skævvridning på sundhedsområdet, mener Peter Vedsted, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

”Hvis det er en velfærdsstat, som har en værdi om, at det er et gode, at alle skal have lige og fri adgang til en lægefaglig hjælp, så må vi sige, at de seneste år har vist, at vi som velfærdsstat ikke har været i stand til at give folk det.”

Ifølge Peter Vedsted skyldes manglen på praktiserende læger, at der generelt bliver uddannet for få læger, mens det også spiller ind, at de fleste foretrækker at arbejde på sygehuse.

I 2013 var der eksempelvis fire sygehuslæger per praktiserende læge, selvom 90 procent af alle henvendelser til sundhedsvæsenet afsluttes hos de praktiserende læger.

Hvordan kommer man lægemanglen i yderområderne til livs? Kan du forstå, at de nyuddannede læger ikke ønsker at bosætte sig dér?

Dr.dk