Længere ventetid for patienter med kræft

Længere ventetid for patienter med kræft

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Sammenligner man tallene med dem for tre år siden, venter kræftpatienter kortere tid på deres behandling. Men noget tyder på, at denne gode udvikling har vendt sig.

I første kvartal af 2016 blev 85 procent af patienterne behandlet på opgørelsestidspunktet, hvor det i andet kvartal kun var 82 procent af patienterne. Det viser tal fra Statens Serum Institut, som beskriver overholdelsen af de tidsfrister, man har fastsat i kræftpakkerne.

Det er især i Region Sjælland, at man har svært ved at opfylde målet om, at 90 procent af kræftpatienterne skal behandles inden for de fastsatte tider. Her kommer kun 75 procent i behandling i rette tid, og tallet vil falde yderligere, i takt med at alle patienterne bliver registreret.

LÆS OGSÅ: Pas på: Udbrud af mæslinger i København

”Det er foruroligende, at mere end hver fjerde kræftpatient i Region Sjælland venter længere på behandling, end de må ifølge tidsfrister, der lægefagligt er fastsat. Og trist at se at det går tilbage”, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse til Ritzau. 

Noget af forklaringen på, at Region Sjælland er så langt bagud, kan være at kræftpatienterne ofte bliver sendt til behandling på sygehuse i andre regioner. Det er dog ikke nogen undskyld, mener Leif Vestergaard Pedersen:

”Det er ikke rimeligt, at man skal være dårligere stillet som kræftpatient, fordi man bor i en bestemt region og skal behandles i en anden region. De her tal peger også på, at samspillet mellem Region Sjælland og de øvrige regioner skal fungere bedre,” udtaler han.

Ved et nærmere kig på tallene er der både grund til glæde og bekymring. Ifølge Leif Vestergaard Pedersen er det, der springer mest i øjnene, behandlingen af lungekræft i Region Hovedstaden. Her viser tallene, at det kun er hver tredje lungekræftpatient, der bliver opereret inden for de fastsatte tidsfrister.

”Vi ved ikke, hvor længe de venter, men de venter mere end 44 dage på behandling, og det er alvorligt. Der er tale om patienter med en meget alvorlig kræftsygdom, som man håber at kunne kurere med en operation. Risikoen er, at kræften når at brede sig så meget, at det er for sent at helbrede patienterne,” siger Leif Vestergaard Pedersen.
 
Har du været ude for at vente for længe på behandling på et af landets sygehuse?

Avisen.dk