Lam mand skal have verdens første hovedtransplantation

Lam mand skal have verdens første hovedtransplantation

image title: 
Foto: Pixabay
Russiske Valery Spiridinov er 30 år gammel og har det meste af sit liv været afhængig af sin kørestol for at komme rundt.

Årsagen er den sjældne sygdom Werdin Hoffman, som ikke kan behandles. Sygdommen påvirker kroppens muskelfunktioner, men ikke hovedet, og det tager Valery Spiridinov nu konsekvensen af: Han vil have sit raske hoved transplanteret over på en rask krop.

“Hvis jeg har mulighed for at få erstattet min krop med en ny, vil jeg være fri for alle mine begrænsninger og blive mere uafhængig,” siger Valery Spiridinov til det engelske medie The Telegraph.

En italiensk neurokirurg, Sergio Canavero, mener at kunne klare operationen på én dag, og at der er 90 procent chance for, at operationen bliver en succes.

”Selvfølgelig er der en marginal risiko. Det kan jeg ikke benægte,” siger han til The Telegraph.

LÆS OGSÅ: Læger svigter Udkantsdanmark

Andre læger har udtrykt betydelige betænkeligheder ved operationen. En af dem er neurokirurg ved St. George’s Hospital i London, Matthew Crocker. Han kalder operationen meget ”spekulativ”, selvom hver af operationens fem faser bygger på velkendte teknikker. Det er særligt i fase 2 og 3, hvor det kan gå galt, mener han.

I fase to skilles hovedet delvist fra kroppen efter at være blevet nedkølet til omkring 15-17 grader, og blodårer fra de to kroppe samles med plastrør. I fase tre skæres rygmarven forsigtigt over og hovedet flyttes over på den nye krop.

Derefter syes nerver og blodårer sammen, hvorefter den fusionerede krop og hoved holdes i kunstigt koma i flere uger, mens rygmarven vokser sammen.

Hvis alt går efter planen, skal Valery Spiridinov gennemgå operationen i 2017.

Ville du helst forblive lam, eller få foretaget en operation med risiko for at dø?

BT
Tags: