Lav overlevelsesrate blandt ældre i Danmark

Lav overlevelsesrate blandt ældre i Danmark

image title: 
Foto: rido/123rf.com
Et nyt studie udgivet i det videnskabelige tidskrift, Journal of Epistemology & Community Heatlh, undersøger områder i Europa, hvor de ældre lever længst. Os i Danmark kan ikke føle os så trygge i dette henseende, da vi sammen med de andre nordiske lande, Storbritannien og Holland ligger langt nede på listen.
 
Studiet har undersøgt 4.400 mindre områder fordelt på 18 europæiske lande, for at finde ud af den forventede levetid for mennesker, der allerede er oppe i alderen.
 
De har regnet på data fra personer i alderen 75-84 år og estimeret, hvor mange der vil overleve de næste 10 år.
 
Resultaterne viste, at de højeste overlevelsesrater var blandt beboerne i Nordspanien, Andorra, Nordøstitalien og i Syd-og Vest-Frankrig.
 
LÆS OGSÅ: Hjernegymnastik: Hvad giver regnestykket?

Især i de urbane områder i undersøgelsen var overlevelsesraten lav, herunder København. Dette kom meget bag på forskerne, og de giver en række bud på, hvorfor dette er tilfældet:
 
Miljøet (forurening og klima)
Biologi og opførsel (genetik, rygning og fysisk aktivitet)
Samfund (socioøkonomiske årsager, sundhedssystemet, kultur osv.) 
I Danmark kan den lave overlevelsesrate højst sandsynlig skyldes usund livsstil, herunder rygning.
 
”I Danmark har man røget rigtig meget. Specielt danske kvinder har røget meget længere tid end kvinder i sydeuropæiske lande, og det efterslæb ser vi nu,« forklarer professor ved Statens Institut for folkesundhed, Knud Juel.
 
Er der noget du selv kan gøre for at undgå den lave overlevelsesrate?
 
Videnskab.dk 
Tags: