Leder af asylcenter anvender fysisk vold mod flygtninge

Leder af asylcenter anvender fysisk vold mod flygtninge

image title: 
Foto: Spectral/123rf.com
Dagbladet information frigav oplysningerne om lederen til Langeland kommune, der driver centret, hvorefter lederen er blevet fristillet og fratræder sin stilling 1. Juni”
 
Næstved Asylcenter blev åbnet i januar 2016, og er en af de fire teltlejre for flygtninge, der har været voldsomt diskuteret i offentligheden.
 
Lederen for centret blev i 2014 dømt for vold mod to børn på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge, hvor han var forstander. Da dette kom frem blev han fyret fra bostedet. På trods af dette tiltrådte han i februar 2016 stillingen som leder af asylcentret i Næstved, der kan huse op til 400 asylansøgere.
 
12 beboere på asylcentret, som Information har talt med, fortæller, at lederen ofte kommer med trusler mod dem, hvis han er utilfreds med deres opførsel. Truslerne går på, at lederen vil skade deres asylsag eller vil sende dem tilbage til Sandholm, hvis de ikke overholder reglerne på centret eller klager over forholdene.
 
Information er kommet i besiddelse af en video, der viser afdelingslederen sammen med to kolleger lægge en syrisk asylansøger i benlås og trykke hans ansigt mod jorden. I videoen kan man høre lederen gentage på engelsk:
 
LÆS OGSÅ: Ubegribeligt: 2 årig død i varm bil

”Er det sådan her du vil have det hver dag?”
 
Dette gentager han fire gange, mens asylansøgeren stadig ligger i benlås, hvorefter leden råber på dansk:
 
”Du skal ikke lave de her scener. Næste gang ryger du i fængsel. Har du forstået det?” og fortsætter:
 
”Jeg vil ikke have ballade i min lejr. Har du forstået det?”
 
Du kan se videoen HER
 
Som udgangspunkt er det ikke ulovligt at anvende magt over for beboerne på asylcentret, hvis der er blevet handlet i nødværge. Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty, vurderer dog efter at have set de to videoer, at ”centerlederen og hans personale er på kant med straffeloven”.
 
Det er dog stadig ikke afklaret om lederen og det øvrige personale har anvendt unødvendig magt:
 
”Der er nogle forhold på den video, som vi bliver nødt til at undersøge nærmere, herunder om der er brugt nødvendig eller unødvendig magt,” siger asylchef ofr Langeland Kommune, Ulrik Pihl.
 
Er lejr-lederen gået over stregen?

Information
Tags: 
Nøgleord: