Light-sodavand kan fordoble risiko for diabetes

Light-sodavand kan fordoble risiko for diabetes

image title: 
Foto: dolgachov/123rf.com
Forskere advarer om, at bare ved at indtage to glas med sodavand – både med og uden sukker – fordobler en persons risiko for at blive ramt af sygdommen med 139 procent.

En undersøgelse viste, at dem som drikker en liter sodavand om dagen har 10 gange større risiko for at få type 2 diabetes.

Eksperterne råder til, at man bytter sodavanden ud med vand.

Type 2 diabetes er knyttet til overvægt, og opstår, når kroppen ikke producerer tilstrækkeligt insulin eller kæmper for at bruge det. Teorien er, at sødet drikkevarer påvirker, hvordan kroppen bruger insulin.

LÆS OGSÅ: Lykkepiller forårsager vold og selvmord

Eksperterne frygter ligeledes, at light sodavand får folk til at hungre efter mere sukkerholdig mad, som gør, at de tager på.

Ledende forsker Josefin Edwall Löfvenborg fra Karolinska Instituttet i Sverige fortæller:

"Vi fandt de samme resultater for både kunstigt sødede sodavand - ligesom Diet Coke - som vi gjorde for sukkerholdige læskedrikke.”

"Vi observerede øget risiko for type 2-diabetes for begge typer læskedrikke.” forklarer hun ifølge britiske The Sun.
 
"Nøglebudskabet må være, at indtagelse af store mængder sodavand, især sukkerholdige drikkevarer, kan øge din risiko for type 2 diabetes."

Hendes hold undersøgte effekten af ​​at drikke sukkerholdige, eller kunstigt sødede sodavand, på diabetesrisiko ved at se på spise- og drikkevaner 2,874 voksne. Her fandt de ud af, at dem, der drak mere end 200ml om dagen fordoblede deres risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Undersøgelsen er offentliggjort i European Journal of Endocrinology.

Tidligere forskning har desuden vist, at kunstigt sødede drikkevarer desuden øger risikoen for hjertesvigt med en fjerdedel.

Hvor meget sodavand drikker du om dagen?

The Sun
 
Tags: 
Nøgleord: