Lovovertrædelser hos kvinder stiger voldsomt

Lovovertrædelser hos kvinder stiger voldsomt

image title: 
Foto: Wavebreak Media Ltd/123rf.com
Siden 1980 er der sket en fordobling i kvinders lovovertrædelser i Danmark.
 
Pensioneret kriminolog, Annika Snare, mener, at dette er bagsiden af den stigende ligestilling i det danske samfund.
 
”Man kan se denne fordobling af kvindekriminalitet som den mørke side af kvindefrigørelsen,” siger kriminolog Annika Snare til DR.
 
Kvinder fordeler sig specielt inden for tre typer af lovovertrædelser: Straffeovertrædelser, overtrædelser af færdselsloven og overtrædelser af særlove herunder narkoloven og våbenloven.
 
Antallet af kvinder, der bryder alle typer lovovertrædelser er steget fra 9.500 i 1980 til 42.800 i 2015. Her er det specielt overtrædelser af færdselsloven, der fylder.
 
”Det er samfundsforandringer, der spiller ind, ”siger Annika Snare og fortsætter:
 
”Kvinder er meget mere uden for hjemmet end tidligere. De er mere ude i nattelivet, de er mere aktive. Samtidig er den mandlige ungdomskriminalitet faldet kraftigt de seneste 20 år. Drengene er hjemme og spiller computer.”
 
LÆS OGSÅ: 200.000 danskere er depressive - er du en af dem?
 
I 2015 var der lige mange kvinder og mænd, der var involveret i sager om uagtsomt manddrab eller legemsbeskadigelse, rapporterer DR.
 
”I voldskriminalitet fylder kvinder mere, end de har gjort tidligere,” siger Annika Snare, og fortsætter:
 
”Kvinder drikker mere alkohol. Og alkohol og vold har en tendens til at hænge sammen, om det så er på værtshuse eller ude på gaden. Så alkoholforbrug spiller en rolle.”
 
Selvom denne statistik virker skræmmende, er det dog stadig mændene, der fylder absolut mest i det kriminelle miljø. I 2015 var fire ud af fem dømte mænd. Men i 1980 var det ni ud af ti, der var mænd.
 
Britta Kyvsgaard, der er forskningschef i Justitsministeriets forskningskontor, påpeger, at der er flere mulige forklaringer på, at antallet af kriminelle kvinder ikke er steget mere.
 
”Nogle peger på, at kvinder er mere empatiske og tænker dermed mere på eventuelle ofre. Andre peger på den kvindelige rolle, der ligger fjernere fra kriminalitet end den mandlige,” siger Britta Kyvsgaard.
 
Hvorfor tror du, at kriminaliteten er steget hos kvinder?
 
dr.dk
Tags: