Lykkepiller forårsager vold og selvmord

Lykkepiller forårsager vold og selvmord

image title: 
Foto: Panya Piyaprakongsri/123rf.com
Lykkepillers bivirkning har ofte været mistænkt for at øge risikoen for selvmord, men kritikerne har argumenteret for, at depression selv kan lede til selvmord. Man ved derfor ikke om pillerne har en betydning.

I den forbindelse har en gruppe forskere fra Det Nordiske Cochrane Center og Københavns Universitet undersøgt, hvordan lykkepiller påvirker raske voksne.

Studiet viser, at bivirkninger som; mareridt, uro, angst og rysten, der alle er symptomer på selvmord og vold, fordobles, hvis raske voksne tager lykkepiller.

Psykiatrisk overlæge, Poul Videbech, er ikke overrasket over, at lykkepiller kan have sådanne symptomer på raske voksne.

“Det ved vi godt, de kan, også hos raske. Men kæden hopper helt af, når man udleder, at disse symptomer automatisk vil kunne føre til selvmord og drab, for hvem har ikke haft for eksempel angst eller rastløshed på et tidspunkt i livet uden at have indtaget medicin og uden dermed at tage livet af sig selv eller andre?”

LÆS OGSÅ: Derfor skal du friturestege dine grøntsager

Professor Peter Gøtzsche, der er hovedforfatter på studiet, fortæller, at det studiet har fokuseret på, er symptomer, som de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer om kan føre til selvmord og vold.

“Jeg var for nylig ekspertvidne i en hollandsk mordsag. En kvinde, der fik den antidepressive medicin paroxetin, udviklede akatisi, en ekstrem form for rastløshed, som kan lede til selvmord og vold. Hun fik også natlige mareridt om, at hun skar halsen over på sine to små børn, og en morgen gjorde hun det. Præparatet havde gjort hende psykotisk,” siger han og forklarer, at eksemplet illustrerer, at mareridt og rastløshed kan være alvorlige faresignaler.

Statistisk fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 419.062 danskere sidste år fik en recept på antidepressiv medicin, hvoraf 4.099 af dem var under 18 år. Det er et fald på næsten ti procent siden 2010, hvor 462.558 danskere indløste recept.

Burde man skærpe recepter til antidepressiv medicin?

MX 
Tags: 
Nøgleord: