Mandemagasin trykt med HIV-inficeret blod

Mandemagasin trykt med HIV-inficeret blod

Sponsoreret indhold

Det østrigske magasin Vangardist har i deres seneste udgave anvendt HIV-inficeret blod i tryksværten.
 
Tre personer, som alle er under behandling for sygdommen, har frivilligt givet blod til magasinet, som derefter har hældt det i tryksværten.
 
Beslutningen om at gøre dette, har sin grobund i mange års fejlagtige opfattelser af sygdommens smitterisiko, hvilket fik bladet til at ty til alternative metoder for at skabe opmærksomhed omkring problemet.
 
På trods af, at sygdommen er meget farlig, er det ikke muligt at blive smittet i normale hverdagssituationer via kram og kys for eksempel.
 
Der er derfor heller ikke, på nogen måde, fare for smitterisiko i forbindelse med håndteringen af magasinet. Det er produceret ud fra strenge sikkerheds-guidelines, som er udarbejdet af Harvard og Medical University Innsbruck.
 
Mange mennesker frygter, at være i direkte kontakt med HIV-smittede personer og det kan have konsekvenser.
 
Jason Romeyko er en af hovederne bag idéen. Han er kreativ direktør i kommunikationsbureauet Saatchi & Saatchi, som Vangardist har lavet magasinet sammen med.
 
“HIV-positive oplever ofte at blive socialt udstødt eller stigmatiseret, når de fortæller, at de har sygdommen. Derfor lader mange være med at fortælle det, hvilket jo også er problematisk,” siger han til DR kultur.
 
AIDS-fonden i Danmark er yderst positive over for magasinet:
 
Hos Aids-fonden i Danmark er man meget positive over for det nye magasin.
“Det er en god idé. Nogle gange skal der noget lidt vildt til, for at få folks opmærksomhed,” siger projektmedarbejder Andy Grysbæk og fortsætter:
 
“Herhjemme er folk egentlig ret godt informeret om, hvordan HIV smitter. Men alligevel går mange stadig på automatpilot og trækker sig væk fra folk med HIV-smitte. Det er en slags refleks hos folk, som gør dem usikre på deres viden og giver trang til at ville beskytte sig mod sygdommen på irrationelle måder. Og her er det jo kun oplysning, der kan hjælpe.”
 
Hvad mener du om magasinets kontroversielle beslutning om at bruge HIV-inficeret blod i deres blad? Er det at gå over grænsen?
 
TV2